Ben je al eens in Londen geweest, maar heb je daarbij het British Museum overgeslagen? Dat is een bloody shame! Met deze 3 redenen om het British Museum te bezoeken wil ik je over de streep trekken om heel snel terug te gaan en alsnog dit unieke museum te bezoeken

1) Het British Museum is ongeëvenaard

British MuseumHet British Museum is niet alleen een van de grootste musea ter wereld, het was in 1759 ook het eerste openbare nationale museum ooit. De permanente collectie bevat ruim 8 miljoen werken en alle met elkaar verbonden gebouwen beslaan een oppervlakte 92.000 vierkante meter. Het moge duidelijk zijn dat je hier niet in een uurtje bent uitgekeken.

De hoofdingang van het British Museum heeft een Grieks aandoende voorgevel met tientallen zuilen, dit is het originele deel van het museum. Binnen is het allemaal een stuk moderner, want naarmate de collectie groeide, werd er steeds meer aangebouwd. Zo is er het indrukwekkende modern vormgegeven ‘Great Court’. Midden op deze overdekte binnenplaats staat ‘The British Museum Reading Room’ waarvan het interieur weer is geïnspireerd op het klassieke Pantheon in Rome.

2) De geschiedenis van de mens

British MuseumDe collectie van het British Museum omvat de complete geschiedenis van de mens in gebruiks- en kunstobjecten. Het oudste stuk is een voorwerp om stenen mee te bewerken, het is waarschijnlijk 2 miljoen jaar oud. En uit het oude Mesopotamië is er de ‘Standaard van Ur’, uit het jaar 2500 voor Christus.

Een ander hoogtepunt zijn de Lewis-schaakstukken, dit zijn 79 uit ivoor gesneden schaakstukken uit het 12e eeuwse IJsland of Noorwegen.  Er staat ook een prachtige Samurai uitrusting uit het middeleeuwse Japan. Maar je kunt hier ook de originele Magna Carta bekijken en de 5e eeuwse Codex Alexandria proberen te lezen. De schatten van het British Museum zijn onvoorstelbaar en van onschatbare waarde. En dat kun je allemaal gratis aanschouwen!

3) De Egyptische collectie

British MuseumAltijd al naar Egypte gewild, maar zit het er budgettair gezien even niet in? Ga dan naar de ‘Department of Egypt and Sudan’ in het British Museum. Met de grootste en meest complete collectie van Oud-Egyptische kunst buiten het Egyptische Museum in Cairo kun je namelijk echt niet dichterbij komen dan dit.

Er zijn ruim 100.000 stukken, waaronder 140 mummies en grafkisten. Hoogtepunten van de collectie zijn de beroemde Steen van Rosetta, muurschilderingen uit de grafkapel van Nebamoen, sculpturen van farao Ramses II en een 5000 jaar oude zand gedroogde mummie. Alleen al op deze ene afdeling van het British Museum zou je een hele dag rond kunnen lopen!

Nog wat tips voor een bezoek aan het British Museum

En, heb ik je al overtuigd? Mocht dat nu zo zijn, let dan nog wel even op het volgende:

  • Toegang tot het Museum is gratis, het is iedere dag open van 10:00 tot 17:30.
  • Er zijn altijd speciale exposities, hier moet je wel een toegangsprijs voor betalen.
  • Als je niet veel tijd hebt of met kinderen het British Museum bezoekt kun je het beste een van de ‘Object Trails’ van het Museum volgen.

Wil je meer lezen over mijn verblijf in Londen? Kijk dan bij mijn reistips voor Londen.

Write A Comment