Parijs staat propvol met musea. Er zijn enorme gebouwen waar je dagenlang in rond kunt dwalen, maar ook kleinere pareltjes. Om je op weg te helpen is dit mijn overzicht van de 6 mooiste musea van Parijs.

1. Espace Dalí

Espace Dalí is meer een permanente tentoonstelling dan een museum, maar een kniesoor die daar op let. Het ligt vlakbij het Place du Tetre (Montmartre) en je moet goed opletten, want aan de buitenkant lijkt het niet meer dan een klein winkeltje te zijn.

Het museum met alleen kunst van Salvador Dalí bestaat uit een aantal zalen, heel groot is het dus niet. Maar alleen al door de sfeer in die zalen is het absoluut de moeite waard. Het is overal overwegend donker en de schilderijen en beeldhouwwerken zijn prachtig verlicht. Hierdoor zijn niet alleen de werken van Dalí surrealistisch, de hele tentoonstelling is surrealistisch.

Mocht je nog geen fan van Dalí zijn, dan wordt je dat bij een bezoek aan deze tentoonstelling wel. Meer informatie over deze schitterende tentoonstelling kun je vinden op de website van Espace Dalí.

2. Het Louvre

Denk je aan musea in Parijs, dan is het Louvre waarschijnlijk het eerste wat je te binnen schiet. Het is een van de beroemdste musea ter wereld, en het wordt dagelijks door enorme drommen toeristen overspoeld. Zorg er dan ook voor dat je met openingstijd voor de deur staat, in de loop van de dag kunnen de rijen voor de entree namelijk aardig lang worden.

Het Louvre is een gigantisch doolhof, je hebt een week nodig om echt alles te kunnen zien. Het bestaat uit drie vleugels: de Denon vleugel, de Sully vleugel en de Richelieu vleugel. Als je niet heel veel tijd hebt, ga dan vooral naar de Denon vleugel. Hier hangen de belangrijkste werken uit de Italiaanse schilderkunst, waaronder de Mona Lisa.

Kijk voor je bezoek op de website van het Louvre, zo kun je vooraf bepalen wat je wel en niet wil zien. Het is veel te groot om lukraak te gaan ronddwalen.

3. Musée Rodin

Auguste Rodin, de wereldberoemde Franse beeldhouwer, woonde van 1908 tot zijn dood in 1917 in Hôtel Biron. Dit elegante herenhuis is nu een museum waar zijn bekendste werken te zien zijn.  Zowel in het huis als in de rozentuin staan beelden zoals ‘De Burgers van Calais’, ‘De Denker’, ‘De Hellepoort’ en ‘Balzac’ opgesteld.

Dit museum valt onder de kleinere pareltjes van Parijs, in een uurtje heb je alles wel gezien. Maar een plekje bij de 6 mooiste musea van Parijs is zeker op zijn plaats. Op de website van Musée Rodin is onder andere een mooi filmpje van het museum en de collectie te zien.

4. Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is gevestigd in een 19e eeuws station, en de hele collectie van het museum bestaat uit Art Nouveau en Impressionisme. Denk alleen niet dat je snel in dit museum bent uitgekeken omdat er ‘maar’ twee stromingen vertegenwoordigd zijn. Ook hier kun je een hele dag rondlopen en nog niet alles zien.

In dit museum hangen wereldberoemde werken van Renoir, Manet, Delacroix, Van Gogh, Monet en Toulouse Lautrec. Zelf vond ik ‘De Blauwe Waterlelies’ van Monet het mooiste. Op de website van Musée d’Orsay is nog veel meer te lezen over de uitgebreide collectie.

5. Centre Pompidou

Het gebouw van het Centre Pompidou lijkt op een binnenstebuiten gekeerd gebouw. Liften, trappen en lucht- en waterbuizen zijn allemaal aan de buitenkant zichtbaar. Het gebouw is modern, en de collectie van Centre Pompidou is ook modern.

Over twee verdiepingen staan er erg bijzondere creaties verspreid, van een vleugelpiano die volledig is bekleed met grijs vilt tot een etalagepop zonder hoofd die aan het turnen is. Je moet er van houden.

Op de laatste verdieping hangt de wat toegankelijkere kunst, hier zijn onder andere schilderijen van Picasso, Braque, Miró, Dalí en Matisse te zien. Twijfel je of dit moderne museum iets voor je is? Neem dan een kijkje op de website van Centre Pompidou.

6. Musée de Cluny

Het laatste museum uit mijn lijst is ook weer een klein pareltje. Het Musée de Cluny is gevestigd in een prachtig middeleeuws herenhuis. Dat is niet toevallig, want de collectie van dit museum bestaat volledig uit middeleeuwse kunst.

Er is een zaal met allemaal middeleeuwse wandtapijten, en een zaal met alleen maar gebrandschilderde ramen. Andere zalen laten middeleeuwse juwelen, munten en metaal- en emaillewerk zien.

Kijk vooral ook even op de website van het Musée de Cluny voor een indruk van hun bijzondere collectie.

De 6 mooiste musea van Parijs

Er zijn makkelijk nog veel meer musea in Parijs te bezoeken, maar zoals gezegd: dit zijn in mijn ogen de 6 mooiste musea van Parijs. Heb jij een favoriet museum in Parijs dat hier niet bijstaat? Laat het me dan weten via een reactie of het contactformulier. Wie weet ga ik daar dan een volgende keer naartoe!

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Pixabay.com.

Write A Comment