Weinig mensen zijn zo inspirerend als de Dalai Lama. Dus toen ik hoorde dat de Dalai Lama in Hamburg een lezing zou geven, was ik er als de kippen bij om kaartjes te kopen.

De Dalai Lama is een inspiratie

Ik had al een paar boeken van de Dalai Lama gelezen en ik had wat documentaires gezien. Ik vond het een fascinerende man. Niet alleen door zijn verleden, maar vooral door wat hij vertelde over compassie en tevredenheid. Hij leeft in ballingschap, maar accepteert dat. Het is zoals het is, wraak of boosheid vindt hij tijdverspilling. De Dalai Lama is hierdoor meer dan een geestelijk leider. Hij is een inspiratie waar iedereen ontzettend veel van kan leren. En ik wilde ook nog veel meer van hem leren.

De Dalai Lama in Hamburg

De Dalai Lama in HamburgNadat we de kaartjes voor de lezing van de Dalai Lama in Hamburg al bijna een jaar in huis hadden, konden we in juli 2007 eindelijk naar Hamburg rijden. De lezing was op 21 en 22 juli in een tenniscentrum net buiten het centrum van de stad.

Er waren een paar duizend mensen in dat tenniscentrum en iedereen was gespannen. Toen de Dalai Lama joviaal zwaaiend het podium op kwam, was er dan ook een enorme ontlading in de zaal. Er was een lange staande ovatie, gejuich, gejoel en ik moest er van huilen. Ik was zo ontzettend dankbaar voor dit unieke moment met deze bijzondere persoon.

De Dalai Lama doet niet aan etiquette

Zodra iedereen in de zaal weer een beetje tot bedaren was gekomen, ging de Dalai Lama zitten, naast een assistent en een tolk. Daarmee was meteen duidelijk dat de troon op het podium alleen voor de sier was, want de Dalai Lama heeft alle etiquette om zijn rol afgeschaft. Hij gaat niet hoger zitten als een ander en iedereen mag hem aankijken en aanraken.

De Dalai Lama begon meteen te vertellen over de huidige tijd, en de stressfactoren waar iedereen vandaag de dag mee te maken heeft. Hij weet alles te relativeren. Wees tevreden met wat je hebt en maak jezelf niet gek door steeds meer te willen. Het klinkt te simpel gesteld, maar zoals hij het vertelde, lijkt het helemaal niet moeilijk.

De Dalai Lama met een zonneklep

De Dalai Lama in HamburgAfwisselend met de Dalai Lama kwam er een tolk aan het woord. Hij gaf een Duitse samenvatting van wat er net was verteld. Terwijl hij dat deed, zat de Dalai Lama vrolijk lachend naar het publiek te kijken. En ging hij op zijn dooie gemakje naar mensen zitten zwaaien. Na een tijdje haalde hij een zonneklep tevoorschijn, want door de lampen op het podium kon hij niet iedereen goed zien.

De wijsheid had ik verwacht, maar het waren vooral de warmte en opgewektheid die de lezing van de Dalai Lama zo bijzonder maakte. Manlief had zijn iPod meegenomen, omdat hij had gedacht dat hij zich zou gaan vervelen bij de lezing van een paar uur. Maar ook hij zat geboeid te kijken en luisteren.

Compassie, vergeving, tolerantie, tevredenheid en discipline

Hij is een wijs man, maar ook bescheiden, grappig en ontwapenend. Zijn boodschap over compassie, vergeving, tolerantie, tevredenheid en discipline is eenvoudig en allesomvattend tegelijk. Hij reist de hele wereld over om mensen hierover te vertellen, maar eigenlijk is dat nog niet genoeg. Het zou verplichte kost op school moeten zijn. Iedereen zou het moeten weten en toepassen. Het zou de wereld een stuk mooier maken.

Dit is een prachtig voorbeeld van een grappige Dalai Lama tijdens een persconferentie:

 

Write A Comment