De Grote Bazaar van Istanbul is een van de grootste overdekte markten ter wereld en een absolute must-see als je in deze Turkse metropool bent. Met deze 3 feiten kun je je goed geïnformeerd op dit exotische winkelparadijs storten!

Feit 1: Authenticiteit is ver te zoeken

De Grote Bazaar van Istanbul staat er in de huidige vorm al sinds het begin van de 17e eeuw. In die tijd was het aanbod in de bazaar ongekend, Europese reizigers gingen in hun brieven naar het thuisfront helemaal uit hun plaat over de overvloed, verscheidenheid en kwaliteit van de goederen die hier verkocht werden. Letterlijk alles werd hier voor de dagelijkse behoefte van de lokale bevolking aangeboden. Vandaag de dag is dat iets anders.

De overvloed is er nog steeds, maar de verscheidenheid is redelijk aangetast. Ook de kwaliteit van veel producten is redelijk discutabel. Het zijn namelijk niet langer de lokale mensen die hier voor hun boodschappen komen, je kunt hier dagelijks over de hoofden van toeristen lopen. Het aanbod is daardoor veranderd, je kunt hier vooral souvenirs, sieraden, kleding en tapijten kopen.

Wil je toch wat van de sfeer van vroeger proeven? Duik dan de verborgen nauwe zijstraatjes in. Hier vind je kruiden, specerijen, fruit en allerlei andere spullen die niet op de toeristische massa gericht zijn.

Feit 2: Afdingen is heel belangrijk

In het Midden Oosten is afdingen heel normaal, in de Grote Bazaar van Istanbul is dat niet anders. Door de overvloed aan toeristen zijn de vraagprijzen ook behoorlijk gestegen, dus als je niet afdingt betaal je gewoon veel te veel.

De Grote Bazaar van IstanbulVeel Nederlanders voelen zich ongemakkelijk van afdingen, het lijkt onbeleefd. Toch is het in de praktijk heel gewoon en valt het zelfs mee als je er eenmaal aan gewend bent. Begin daarom met iets kleins van een paar euro om wat te oefenen. Start met de helft van de vraagprijs en kijk maar waar je op uitkomt. Idealiter haal je minimaal 25% van de vraagprijs af, dan is de verkoper ook tevreden.

Zelf ging ik het afdingen in het Midden Oosten altijd uit de weg, ik liet het manlief altijd doen. Maar toen ik alleen in Istanbul was en over de Grote Bazaar liep, zag ik een paar laarzen staan waar ik direct verliefd op was. Ik besloot het erop te wagen en begon ik voorzichtig te onderhandelen. Het heeft me bijna een half uur gekost – ik ben namelijk ook een keer weggegaan – maar het is me uiteindelijk wel gelukt om 40% van de vraagprijs af te krijgen. Ik ben zelden zo trots op mezelf geweest!

Feit 3: Je verdwaald gegarandeerd

De Grote Bazaar van Istanbul is enorm. Er zijn meerdere ingangen, 58 straten en ruim 1200 winkels. Al die straten lijken op elkaar, en zeker als je op je gemakje in de zijstraatjes gaat snuffelen heb je binnen een mum van tijd geen idee meer waar je bent of waar je vandaan bent gekomen.

Onthoud via welke ingang je naar binnen bent gekomen en let op herkenningspunten, zoals een café of fontein. Je kunt ook altijd aan de verkopers vragen hoe je weer buiten komt, maar de kans is dan vrij groot dat je een winkel in wordt getrokken en thee aangeboden krijgt omdat zij vinden dat je iets moet kopen.

Houd in ieder geval geen winkel als herkenningspunt aan, van iedere winkel zijn er namelijk minstens drie kopieën. Ben je de weg kwijt en zie je het even niet meer zitten? Bedenk dan dat je pas echt in de Grote Bazaar van Istanbul bent geweest als je er verdwaald raakte. Het komt echt wel goed.

De magie van de Grote Bazaar van Istanbul

De Bazaar mag inmiddels vooral een toeristencircus zijn geworden, het is nog steeds ontzettend de moeite om hier een middag rond te lopen. Ook als je niets koopt en helemaal niet van winkelen houdt. De Grote Bazaar van Istanbul heeft namelijk veel meer dan alleen winkels, het is een architectonisch hoogstandje waarvan iedere centimeter de Ottomaanse geschiedenis en cultuur uitademt.

De poorten, het tegel- en schilderwerk, de fonteinen en het doolhof van kleine straatjes zijn onbeschrijfelijk mooi. Zorg er dus vooral voor dat je de Grote Bazaar niet overslaat als je in Istanbul bent!

Wil je meer over mijn verblijf in Istanbul lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Istanbul.

Write A Comment