Niet ver van Sipán ligt de stad Chiclayo. Het is de vierde grootste stad van Peru en het oogt modern, met enorme supermarkten, chique warenhuizen en deftige kunstgaleries. Maar de heksenmarkt van Chiclayo laat een hele andere kant zien.

Gedroogde lama embryo’s

Peru heeft een lange historie van medicijnmannen, kruidendokters en heksen. Ze gebruiken amuletten, junglekralen, kruiden en allerlei dierlijke producten als gedroogde lama embryo’s om mensen van alle mogelijke kwaaltjes te genezen. Maar ook om goede en kwade geesten te beïnvloeden.

En aangezien al die producten met magische eigenschappen toch ergens vandaan moeten komen, is er op de markt Mercado Modelo een hoek ontstaan die de heksenmarkt van Chiclayo (Mercado de Brujos) wordt genoemd.

Mercado Modelo in Chiclayo

De Mercado Modelo is een enorme markt die zich over meerdere huizenblokken uitspreid. Je kunt er al het mogelijke wat je maar kunt bedenken kopen, van een paar schoenen tot fruit of batterijen. De zuidwestelijke hoek is de zogenaamde heksenmarkt van Chiclayo. Hier hebben een stuk of dertig kraampjes zich gespecialiseerd in mystieke koopwaar met magische bijwerkingen zoals het brengen van geluk of het genezen van ziektes.

Naar het schijnt kun je hier makkelijk een brujo (medicijnman) inhuren voor een genezingssessie, maar daarvoor moet je wel redelijk Spaans kunnen spreken en er bij de marktkooplui navraag doen. Er is dan ook een aardige kans dat je wordt opgescheept met een nep sjamaan.

Is de heksenmarkt van Chiclayo de moeite waard?

Na even zoeken vonden manlief en ik de befaamde heksenmarkt van Chiclayo tussen de wirwar van kramen. We hebben uitgebreid staan snuffelen tussen de aromatische kruiden, amuletten, hallucinerende cactussen, slangenhuiden en talloze flesjes met mysterieuze vloeistoffen.

Wij vonden het allemaal niet zoveel voorstellen, vooral omdat we de bedoelingen van al die producten niet wisten. Iemand die als gids geïnteresseerden hier rond zou leiden en zou vertellen waar alles voor diende en wat meer over medicijnmannen en heksen zou uitleggen, zou wat mij betreft van grote toegevoegde waarde zijn.

De heksenmarkt van Chiclayo is dus aardig om even te zien als je toch niets anders te doen hebt. Maar ik zou er niet al te veel moeite voor doen. Chiclayo is vooral de perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar onder andere El Señor de Sipán en Túcume. Als je tijd over hebt kun je net zo goed ook even de Mercado Modelo aandoen.

Wil je meer over mijn reis door Peru lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Peru.

Write A Comment