Veel mensen beseffen het niet, maar de ruïnestad Angkor is een enorm complex waar je met gemak een week rond kunt dwalen. En dan is het behoorlijk onoverzichtelijk als je maar twee dagen de tijd hebt. Met deze hoogtepunten van Angkor sla je niets belangrijks over!

Angkor Wat

Het is zo voor de hand liggend als het maar zijn kan: een van de hoogtepunten van Angkor is Angkor Wat. Deze tempel is zo bekend dat de hele stad door velen Angkor Wat wordt genoemd, maar in werkelijk is het maar een onderdeel van een nog groter gebied met veel meer bouwwerken.

Angkor Wat betekent ‘Hoofdtempel’ en alhoewel heel Angkor met tempels bezaaid is, is Angkor Wat met een oppervlakte van ruim 162 hectare met afstand de grootste. Hij werd halverwege de 12e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk bedoeld als Hindoetempel, maar na een paar decennia transformeerde dit religieuze gebouw in een boeddhistische tempel.

Deze tempel is het absolute summum van de Khmerarchitectuur, dus dit onderdeel van Angkor mag je absoluut niet missen. Houd er wel rekening mee dat het hier ondanks het enorme oppervlak altijd druk is, vooral tijdens zonsopkomst. De torens van de tempel weerspiegelen dan namelijk prachtig in de naastgelegen vijver, en daar wil iedereen een foto van. Omdat de tempel ontzettend groot is, heb je ook minimaal een dagdeel nodig om hier een beetje fatsoenlijk rond te kunnen kijken.

Angkor Thom Bayon

De hoogtepunten van AngkorBayon is een tempel dat midden in het ommuurde Angkor Thom staat. De tempel heeft in totaal 54 torens en iedere toren heeft vier grote gezichten. Hierdoor zijn er 216 gezichten in Bayon te vinden, en ze zijn allemaal het evenbeeld van de Khmer koning Jayavarman VII, die deze tempel in 1181 liet bouwen.

Het zijn niet alleen de gezichten die ervoor zorgen dat Bayon een van de hoogtepunten van Angkor is, ook de bas-reliëfs die de Bayon tempel omgeven zijn erg mooi. Omdat de bevolking in die tijd niet kon lezen, vertelde de koning zijn oorlogsverhalen via deze reliëfs. Zo zijn er aan de oostzijde een optocht van het leger onder leiding van koning Jayavarman VII te zien. Aan de zuidzijde vind je een waterslag tegen de Cham en een weerspiegeling van het dagelijkse leven op het Tonle Sap meer.

Ta Prohm

De hoogtepunten van AngkorAls het om de hoogtepunten van Angkor gaat, is Ta Prohm mijn absolute favoriet. Deze tempel uit 1186 ziet er namelijk nog net zo uit als toen deze in eind 19e eeuw door de Fransen werd ontdekt. De tempel is vervallen en er groeien grote bomen dwars door en over de overblijfselen van de gebouwen. Maar het resultaat is verrassend sfeervol, zeker als je hier in je eentje ronddwaalt. Het is niet voor niets dat delen van de film Tomb Raider hier zijn opgenomen!

Nu is het wel zo dat grote drukte de sfeer bij Ta Prohm redelijk teniet doen. Als je hier echt van wilt genieten kun je het beste heel vroeg (net na zonsopgang) of laat in de middag hier naartoe gaan. Bij ons stond Ta Prohm aan het einde van de middag op ons lijstje en op drie Japanse jongeren na (die meteen een foto van ons samen hebben gemaakt) waren we hier helemaal alleen.

Zo vind je de hoogtepunten van Angkor

De hoogtepunten van AngkorDe hoogtepunten van Angkor liggen bepaald niet op loopafstand van elkaar, het makkelijkste is om met een tuktuk van de ene naar de andere tempel te rijden. Huur daarvoor in Siem Reap een tuktuk chauffeur voor de hele dag in, die blijft dan bij iedere tempel bij de andere tuktuk chauffeurs op je wachten. Het loont dus de moeite om even goed te kijken hoe je chauffeur eruit ziet.

In de vier dagen dat wij in Siem Reap waren hebben we de gehele tijd dezelfde chauffeur gebruikt: Mister Lucky. Hij had namelijk een sticker met ‘Lucky’ achter op zijn helm staan. Aangezien die achterkant van de helm continue in beeld is als je in een tuktuk zit, bleef die naam makkelijk hangen en hij vond het zelf ook wel een coole naam. Hij was een van de redenen dat we een prachtig verblijf in zowel Siem Reap als Angkor hebben gehad, dus huur hem vooral in als je hem toevallig tegen mocht komen!

Wil je meer lezen over mijn reis door Cambodja? Kijk dan bij mijn reistips voor Cambodja.

Write A Comment