Hamburg is net als Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig in de as gelegd. Het meeste is herbouwd en gerestaureerd, maar een paar gebouwen zijn nog volledig authentiek. Een voorbeeld hiervan zijn de Krameramtsstuben.

Een zijstraatje van Krayenkamp

Als ik een stad bezoek, vind ik het leuk om ook zoveel mogelijk van de historie van de plaats te proeven. Als geschiedenis-nerd ga ik daar zelfs uitgebreid naar op zoek. Nu is dat bij Hamburg een beetje moeilijk, want veel van het ‘Hammaburg’  dat in het jaar 825 is ontstaan heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd.

Maar er zijn ook een paar plekjes in Hamburg te vinden waar geen bom van de Geallieerden op is gevallen. Dit is onder andere een klein zijstraatje van de straat Krayenkamp, midden in het centrum.

De Krameramtsstuben: je kunt er je kont niet keren

De piepkleine huisjes in de zijstraat van de Krayenkamp heten de Krameramtsstuben. Dit rijtje originele huisjes uit de 17e eeuw was bestemd voor leden van de lokale kruideniers gilde en hun weduwen. Kruideniers werden ‘Kramer’ genoemd, en ‘Ambt’ betekent gilde. ‘Stuben’ is Duits voor huizen, dus het heet letterlijk kruideniers gildehuizen.

De bedoeling van de Krameramt was om leden en hun weduwen te hulp te schieten als ze een leeftijd hadden bereikt waarop ze niet meer konden werken. De Krameramtsstuben werden in 1676 gebouwd om de allerarmste leden van de gilde eenvoudige, maar veilige behuizing aan te kunnen bieden.

En eenvoudig zijn deze huisjes zeker, ze zijn zo klein dat je er amper je kont in kunt keren. Daar komt bij dat ze zo dicht op elkaar zijn gebouwd, dat mensen met claustrofobie flink de kriebels kunnen krijgen als ze door dit straatje lopen.

Eten en winkelen in de Kramerambtsstuben

Vandaag de dag bieden de huisjes van de Kramerambtsstuben onderdak aan winkeltjes en restaurantjes. En het straatje is nog nauwer geworden omdat de eettentjes ook tafeltjes buiten hebben gezet. Daar is binnen namelijk amper plaats voor.

Eén huisje is omgetoverd tot een miniatuur museum (dit is een tak van het Hamburg Museum). Hier wordt getoond hoe een huisje er in de 17e eeuw van binnen uitzag. Je kijkt er gemakkelijk overheen, dus je moet wat zoeken eer je het gevonden hebt. Tenzij ze inmiddels een beter bord bij de deur hebben hangen.

Wil je meer over Hamburg lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Hamburg.

Write A Comment