De kruittoren werd in 1475 gebouwd als een van de dertien toegangspoorten naar de stad. De middeleeuwse toren staat nu een beetje verdwaald tussen diverse art nouveau gebouwen, dat komt omdat het als enige de Slag om Praag wist te overleven.

Een toren vol buskruit

De kruittoren was vooral bedoeld als mooie toegang tot de stad. Pas in de 17e eeuw werd er bedacht dat het handig zou zijn als deze toren werd gebruikt om het koninklijke paleis van Wenzel IV te beveiligen. Er werden flinke hoeveelheden wapens en talloze tonnen met buskruit in opgeslagen.

In de 18e eeuw wisten de binnenvallende Pruisen tijdens de Slag bij Praag vreemd genoeg alleen het koninklijke paleis te verwoesten. Geen van de Pruisische soldaten kwam op het idee om de naastgelegen kruittoren vol met buskruit ook meteen op te blazen.

Een mengelmoes van bouwstijlen

Het middeleeuwse kruithuis staat nu naast het Representatiehuis, dat juist erg art nouveau is. De twee gebouwen zijn hierdoor een beetje een vreemde combinatie, maar in mijn ogen is dat wel representatief voor Praag. De stad bestaat al zo lang dat het een leuke mengelmoes van verschillende bouwstijlen is geworden.

Wat is er leuk aan de kruittoren?

De kruittoren in PraagBehalve dat de toren aan de buitenkant erg mooi is, kun je er ook naar binnen. Er zijn meerdere verdiepingen met prachtige ruimtes te bekijken, waarbij vooral de gerestaureerde glas in lood ramen erg mooi zijn.

Er is ook een permanente tentoonstelling over de Hussieten, een verzameling van protestantse groeperingen die waren geïnspireerd door de theoloog Jan Hus. Deze Jan Hus werd in 1415 door een pauselijke concilie veroordeeld tot de brandstapel.

Het Tsjechische nationale bewustzijn

De kruittoren in PraagDe Hussieten was een Boheemse hervormingsbeweging die religieuze en maatschappelijke hervormingen wilde. Zij liepen vooruit op de latere reformatie en hun gedachten zorgden uiteindelijk voor het Tsjechische nationale bewustzijn.

Wil je dus meer over Tsjechië en Praag weten, dan is het erg nuttig om deze fraaie tentoonstelling te bekijken. Het toetje van de kruittoren is op de bovenste verdieping. Hier heb je een prachtig uitzicht over het centrum van Praag,

Wil je meer reistips over Praag? Kijk dan op deze overzichtspagina.

Write A Comment