Cambodja is een vrij onbekend land. De meeste mensen kennen Angkor Watt en Phnom Penh, maar niet veel meer. Toch is er meer dan genoeg te zien en doen. Dit vind ik de leukste plekken in Cambodja:

Battambang

De stad Battambang is op zich niet zo bijzonder. Er zijn koloniale gebouwen, een markt en een ‘bijzondere’ tempel met een beeld van een lijk dat door aasgieren wordt opgegeten. Maar het leukste aan deze middelgrote stad op een paar uur rijden van de Thaise grens is het aangrenzende platteland.

De leukste plekken in CambodjaMet een tuktuk kun je makkelijk de omgeving van Battambang verkennen. Een beetje goede chauffeur (vraag om aanbevelingen bij je hotel of hostel) brengt je naar de hangbrug, de tempels Phnom Banan en Phnom Sampeau en de fameuze Bamboo Train.

Ons hotel raadde ons meneer Phi Lay aan, een oudere man die ons met plezier een dag met zijn tuktuk heeft rondgereden. Het was een fascinerende man die uitgebreid over zijn tijd gedurende het regime van de Rode Khmer en over het huidige politieke systeem van Cambodja vertelde. Mede dankzij zijn interessante verhalen hadden we een onvergetelijke dag.

Chong Kneas

Niet ver van Siem Reap ligt het drijvende dorp Chong Kneas. Het ligt midden in het grote meer Tonlé Sap en het is een leuke afwisseling als je net een paar dagen door Angkor hebt gestruind.

De leukste plekken in CambodjaChong Kneas bestaat uit meerdere huizen en gebouwen. Sommige daarvan staan naast elkaar, anderen staan helemaal los en zijn alleen met een bootje te bereiken. Er zijn wat winkeltjes met levensmiddelen, een restaurantje en een ‘fish farm’ met een souvenirwinkeltje waar ook wat krokodillen te zien zijn.

Dit drijvende dorp is uiteraard alleen met een boot te bereiken. Boten die je een toer over Tonlé Sap, inclusief bezoek aan Chong Kneas, aanbieden zijn er genoeg. Maar als westerling betaal je daar wel de absolute hoofdprijs voor.

Wij hadden het geluk dat een Koreaans gezin hoorde wat we voor een boot moesten betalen. Zij boden meteen aan dat we bij hen op de ruime boot meegingen. De prijs die zij moesten betalen was namelijk amper een derde van de prijs die wij kregen. Kijk dus ter plaatse vooral of je een boot met anderen kunt delen.

Kampot

Helemaal in het zuiden van Cambodja ligt het slaperige stadje Kampot. Het staat vooral bekend als een goede uitvalsbasis om het Bokor Hill Station in de bergen te bezoeken, maar daar vonden manlief en ik geen bal aan.

De leukste plekken in CambodjaEen boottochtje over de Praek Tuek Chhu rivier als de zon ondergaat is daarentegen wel erg mooi. En ook het platteland met de grottempel Phnom Chhnork is prachtig. De landelijke omgeving is goed te bereiken met een tuktuk of fiets. Er zijn veel hotels en hostels die gratis fietsen ter beschikking stellen.

Je kunt vanuit Kampot ook naar een peperplantage of naar het strand, maar wij hebben uiteindelijk in Kampot vooral de tijd genomen om het na ruim twee weken even rustig aan te doen. We bleven vooral in en om ons leuke kleine hotel en deden middagdutjes. Reizen kan behoorlijk vermoeiend zijn!

Siem Reap

In het noordwesten van Cambodja ligt de stad Siem Reap. Tot het jaar 1900 was het een klein dorp, maar toen het vlakbij gelegen Angkor eenmaal door westerse archeologen was ontdekt, was dat snel voorbij.

De leukste plekken in CambodjaSiem Reap is inmiddels gegroeid tot de derde grootste stad van Cambodja. Iedere dag van het jaar zitten de hotels en restaurants hier vol met toeristen. Een resultaat daarvan is Pub Street, een gezellige straat vol café’s en restaurants. Je kunt hier een bar een Leffe drinken, maar ook de traditionele apsara dansen bekijken.

Het grote voordeel van Siem Reap is dat je hier voor ieder mogelijk budget kunt eten en slapen, terwijl je overdag na een kort ritje met een tuktuk de legendarische tempels van Angkor bekijkt.

Phnom Penh

In de drukke hoofdstad Phnom Penh kun je prachtige tempels bekijken, leuke markten bezoeken en marihuana pizza’s eten. Maar je kunt er ook een indrukwekkend kijkje in het duistere verleden van Cambodja nemen.

De leukste plekken in CambodjaVan 1975 tot 1979 was in Cambodja de Rode Khmer met hun agrarisch socialisme aan de macht. Onder hun bewind werden bijna twee miljoen mensen gevangen gezet en gedood. De Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields zijn overweldigende herinneringen aan een periode vol dood en verderf.

Het zijn geen leuke, maar wel belangrijke plekken om te bezoeken als je een beetje van dit prachtige land wil begrijpen.

De leukste plekken in Cambodja

Ik vond het te veel voor de hand liggen om in dit lijstje met de leukste plekken in Cambodja ook Angkor te noemen. Natuurlijk kun je Angkor niet overslaan als je in Cambodja bent. Het is niet voor niets een wereldwonder dat in het rijtje bij De Chinese Muur, Petra en Machu Picchu staat.

Er komt dan ook nog een apart artikel met de mooiste tempels die je in het uitgebreide gebied van Angkor gezien moet hebben. Je kunt hier namelijk ruim een week ronddwalen, en dan heb je nog niet alles gezien.

Vind jij dat ik een plaats of bezienswaardigheid over heb geslagen, terwijl die absoluut bij de leukste plekken in Cambodja hoort te staan? Laat het me vooral weten!

Write A Comment