Als je aan het Griekse eiland Rhodos denkt, dan zit daar heel waarschijnlijk geen beeld van middeleeuwse ridders bij. Toch draait Rhodos Stad helemaal om nalatenschap van ridders in de vorm van een middeleeuwse straat, een ridderkasteel en sfeervolle oude steegjes.

De Ridderstraat (Odos Ippoton)

De ridders van Rhodos StadWapenschilden boven imposante deuren, gietijzeren lantaarns en een overdosis aan middeleeuwse sfeer; de Ridderstraat van Rhodos Stad is zonder twijfel de ideale plek om even helemaal terug in te tijd te gaan. Dat komt vooral omdat de gebouwen in deze straat nog grotendeels hetzelfde zijn als in de Middeleeuwen. Maar het feit dat er in deze hele straat (en die is behoorlijk lang) geen enkele winkel, etalage of uitstalling te vinden is, draagt daar ook flink aan bij.

De gebouwen aan deze straat waren bijna allemaal herbergen, honderden jaren geleden kwamen de ridders van de Johannieters hier om te eten, drinken, vergaderen en slapen. De gebouwen zijn niet toegankelijk, maar het is prachtig om hier doorheen te lopen en op je gemakje ieder wapenschild te bekijken. Doe dat vooral zo vroeg mogelijk op de dag, dan ontloop je de grote hordes met toeristen.

Het Paleis van de Grootmeesters

De ridders van Rhodos StadAan het einde van de Ridderstraat staat het indrukwekkende Paleis van de Grootmeesters. Je zou kunnen zeggen dat dit een middeleeuws paleis is, maar helemaal authentiek is het niet meer. Alleen de entree met de enorme torens stamt nog uit de tijd dat de kruisridders dit paleis op het hoogste punt van de toenmalige Rhodos Stad bouwden.

Door een explosie van munitie in 1856 werd het paleis grotendeels in de as gelegd. In 1912 annexeerde Italië Rhodos, waarna de Italianen het paleis grondig renoveerden. Hierna ging het Paleis van de Grootmeesters dienst doen als zomerverblijf van zowel Koning Victor Emmanuel III en Benito Mussolini. En vooral Mussolini bemoeide zich met de verdere renovatie, daarbij werd geen rekening gehouden met het oorspronkelijke uiterlijk.

Hoe dan ook, het paleis is nog steeds prachtig. Inmiddels is het een museum en kun je meerdere zalen met fantastische mozaïeken bekijken.

Het historische centrum van Rhodos Stad

De ridders van Rhodos StadHoewel de Ridderstraat en het Paleis van de Grootmeesters de absolute hoogtepunten zijn, is het hele historische centrum van Rhodos Stad de moeite waard. Het is omgeven door de vier kilometer lange stadsmuren waar je overheen kunt lopen, maar het is nog leuker om door de oude middeleeuwse straatjes te lopen.

Het middelpunt van het oude deel van Rhodos Stad is het Ippokratous Plein. Midden op dit plein staat de Castellania fontein, daar omheen staan de oude Chadrevan Moskee en het Paleis van de Slotvoogd. Door de jaren heen is vooral dit plein en de straat hiernaartoe erg toeristisch geworden. Het is door de souvenirwinkels, restaurants en terrassen een behoorlijke kermis geworden, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een prachtig plein.

Wil je meer lezen over mijn verblijf op het Griekse eiland Rhodos? Kijk dan bij mijn reistips voor Rhodos.

Write A Comment