Mensen die naar Egypte gaan, hebben de Vallei der Koningen altijd hoog op het verlanglijstje staan. De Vallei der Koninginnen wordt daarentegen vaak overgeslagen. En dat terwijl deze Egyptische graven minstens net zo interessant zijn.

Ware schoonheid zit van binnen

De Vallei der Koninginnen ligt ten zuidwesten van Luxor, op steenworp afstand van de Vallei der Koningen. In het oud-Egyptisch heet deze vallei Set Neferu, wat plaats van schoonheid betekent. En mooi is het er zeker, het wordt prachtig omgeven door grillige zandrotsen.

Maar bij de Vallei der Koninginnen is het niet te doen om datgene wat er aan de oppervlakte ligt. De ware schoonheid is in de graftombes zelf te vinden. Aan de buitenkant zijn niet meer dan kale openingen te zien.

De mooiste graven van de Vallei der Koninginnen

Er zijn 70 graven in de Vallei der Koninginnen, maar deze zijn niet alleen van Egyptische koninginnen. Er zijn ook graven van koningskinderen en edellieden bij. En ze zijn ook niet allemaal even goed bewaard gebleven.

De mooiste graven in de Vallei der Koninginnen zijn:

  • Het graf van koningin Nefertari (graf nummer 66)
  • Het graf van prins Chaemwaset (graf nummer 44)
  • Het graf van koningin Tyti (graf nummer 52)
  • Het graf van prins Set Her-chopsjef (graf nummer 43)
  • Het graf van prins Amon Her-chopsjef (graf nummer 55)

Nu is het zo dat niet alle graven tegelijk geopend zijn. Om de graven zo goed mogelijk te kunnen bewaren, is er doorgaans maar één van de vijf mooiste graven open voor bezichtiging. En dat is prima, want het is bepaald geen pretje om zo’n graf binnen te gaan.

Een bezoek aan een Egyptisch graf valt niet mee

Vallei der KoninginnenDe Egyptenaren namen hun graven heel serieus. Zodra er een baby werd geboren, werd er ook meteen aan een de bouw van een graf begonnen. Zeker bij mensen met geld moest zo’n graf namelijk een afspiegeling zijn van wie zij gedurende hun leven waren. En bij koningen en koninginnen werd er vaak decennia aan zo’n graf gebouwd en geschilderd.

Maar zo’n graf was niet bedoeld om in- en uit te lopen. Zodra de dode in het graf was geplaatst, werd het graf voor altijd gesloten. Er is dus geen eenvoudige ingang. Vaak is dit een vrij steile houten plank, waar je in ganzenpas mee af kunt dalen. Uitglijden is daarbij een flink risico, want er ligt veel zand en dit maakt het hout glad.

En als je eenmaal in het graf bent, is het zo onvoorstelbaar heet dat het zweet van je lijf afgutst. Het is dus echt een kwestie van snel en goed rondkijken, wat foto’s maken en zorgen dat je zo snel mogelijk weer weg bent.

Het graf van koningin Tyti

In ons geval was het graf van koningin Tyti geopend voor bezoek. Koningin Tyti leefde tijdens de 20e dynastie (tussen 1189 en 1077 voor Christus) en ze was de vrouw en zus van farao Ramses III. Inderdaad, Tyti was met haar broer getrouwd. Dat was heel normaal in die tijd.

Het graf bestaat uit een lange gang die naar een kleine voorkamer en een paar zijkamers leidt. De gang is gedecoreerd met diverse beschermende goden en in de voorkamer zijn onder andere de gevleugelde godin Ma’at en de zonnegoden Ra-Harakhti en Atum op de muren te vinden. De uiteindelijke grafkamer is versierd met de vier zonen van Horus: Imset, Duamutef, Hapy en Qebehsenuef.

Het is prachtig, vooral omdat er nog aardig wat kleuren van de muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Maar uiteindelijk sta je wel in iemands graf. En sta je te smelten van de genadeloze hitte. Dus het was geen bezoekje waar we heel veel tijd voor uit hebben getrokken.

Wil je meer over Egypte lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Egypte.

Write A Comment