Bij een Romeins amfitheater denk je aan het Colosseum in Rome. Maar er zijn nog meer plaatsen waar de Romeinen als bezetenen hebben gebouwd. Bij El Djem in Tunesië zijn ze ook helemaal los gegaan, want dit is het derde grootste amfitheater ter wereld!

het Colosseum van Thysdrus

Eigenlijk heet het amfitheater in Tunesië het Colosseum van Thysdrus, maar omdat geen enkele toerist dat kon onthouden, heet het gewoon El Djem. Net als het gelijknamige plaatsje dat in de schaduw van dit eeuwenoude bouwwerk ligt.

Het theater werd rond het jaar 238 na Christus gebouwd. En in tegenstelling tot vandaag de dag, lag het enorme bouwwerk toen niet in de middle of nowhere. De stad Thysdrus lag in een grote regio van olijventeelt. En aangezien er in die tijd een enorme vraag naar olijven was, was Thysdrus een erg welvarende stad.

Er woonden ongeveer 30.000 mensen en ze zaten allemaal erg goed in hun slappe was. Zoals het geval in veel rijke Romeinse steden was, gaven de mensen hun geld graag uit aan prachtige woonhuizen en grote openbare gebouwen.

De grootsheid van El Djem

Het amfitheater van El Djem heeft een ovale vorm en is bijna 148 meter lang en 122 meter breed. Daarbij was het ook nog eens 40 meter hoog. Er kon een publiek van zo’n 35.000 mensen kijken naar sportieve evenementen, gevechten van gladiatoren en de afslachting van criminelen door wilde dieren.

El Djem luchtfoto
Bron: Wikipedia

Met liften onder de vloer van de arena konden wilde dieren via luiken het strijdtoneel op gebracht worden.  Delen van de leidingen en tanks die werden gebruikt om regenwater in op te slaan zijn nog steeds intact. Dit water werd gebruikt om de dieren van drinken te voorzien.

Een oplettende lezer zal misschien al wel hebben gezien dat een amfitheater voor 35.000 toeschouwers in een stad van 30.000 mensen redelijk overdreven is. En het was ook een kwestie van hoogmoed komt voor de val. Nog voor het amfitheater helemaal af was, werd er namelijk een extra belasting op olijfolie ingesteld. Hierdoor nam de vraag naar olijven terug, en kwam de stad Thysdrus vrij snel in verval.

Decor voor de film Gladiator

El DjemHoewel het amfitheater lange tijd werd gebruikt als groeve voor de stenen van het huidige stadje El Djem, is het theater veel beter bewaard gebleven dan het Colosseum in Rome. En dat is dan ook de reden waarom het amfitheater van El Djem is gebruikt voor de beroemde Hollywood film Gladiator met Russell Crowe.

Tel daarbij op dat het vlakbij gelegen Matmata gebergte het decor voor meerdere Star Wars films was, dan is de uitkomst dat deze regio wederom succesvol is. Tegenwoordig is er in dit afgelegen gebied in Tunesië weer heel veel te doen, het wordt dagelijks overspoeld met toeristen. Maar dat is niet onterecht, want vooral dit amfitheater van El Djem is prachtig!

Wil je meer lezen over mijn reis door Tunesië? Kijk dan bij mijn reistips voor Tunesië.

Write A Comment