Sipán was een onbekend dorp in het noorden van Peru, totdat er in 1987 een archeologische vondst werd gedaan. Het graf van El señor de Sipán werd ontdekt en opeens werd Sipán overspoeld door toeristen.

De Moche indianen

Sipán was tussen het jaar 100 en 700 na Christus een belangrijke stad. Er leefden hier toen Moche indianen, de voorouders van de Inca indianen. De Moche indianen waren landbouwers, ze hadden ingewikkelde irrigatiekanalen aangelegd om hun land van water te voorzien. Vegetarisch waren ze allesbehalve, want er werd ook veel gejaagd. Maar dit was wel altijd vanuit een vaste woonplaats.

In Sipán was ook een grote begraafplaats met talloze graftombes. Toen in 1987 deze tombes door archeologen werden gevonden, waren de meeste tombes al lang leeg geroofd. Toch kwamen de archeologen een tombe tegen die nog helemaal compleet was, het graf van El señor de Sipán. Hij was een krijgspriester die zo belangrijk was dat hij samen met een enorme schat werd begraven.

El señor de Sipán, de Toetanchamon van Peru

El señor de SipánHet graf van El señor de Sipán was zo aanzienlijk dat hij de Toetanchamon van Peru wordt genoemd. Er werd een speciaal museum gebouwd waarin alles over zijn graf en de levenswijze van de Moche Indianen werd verteld. Manlief en ik hadden vanuit Tumbes een excursie naar Sipán geboekt omdat het anders veel gedoe was om bij dat museum te komen. Hierdoor zaten we wel aan een gids vast, een jongen van 17 jaar. We waren van plan om vooral zelf het museum te gaan ontdekken, maar de jonge gids wist de verhalen van El señor de Sipán en de vondsten van zijn graf zo fantastisch te vertellen dat we uiteindelijk ruim een uur aan zijn lippen hebben gehangen.

De inhoud van het graf

Zo vertelde de piepjonge gids dat El señor de Sipán twee kettingen met zilveren en gouden hangers in de vorm van pinda’s droeg . De pinda’s symboliseren dat de mensen van het land kwamen en dat ze na hun dood terug keerden naar de aarde. Ook had hij een gouden scepter en andere waardevolle sieraden, zoals neusringen, oorbellen en armbanden. Dit alles laat zien dat hij een hoge maatschappelijke rang had.

Onderzoek aan het lichaam van El señor de Sipán toont aan dat hij ongeveer 1.63 meter groot was en 35 tot 45 jaar oud was toen hij stierf. Samen met hem waren er nog zes mensen in zijn graf begraven. Deze mensen werden geofferd om El señor de Sipán te vergezellen in zijn leven na de dood. Er waren drie jonge vrouwen (waarschijnlijk zijn vrouwen of concubines), twee mannen (waarschijnlijk krijgers) en een kind van negen of tien jaar oud. De overblijfselen van een derde man werd op het dak van de tombe gevonden. Deze man zat in een nis die over de grafkamer uitkeek. Ook waren er diverse dieren begraven, waaronder een hond en twee lama’s.

Het hoogtepunt van noordelijk Peru: El señor de Sipán en de gids

El señor de Sipán was voor mij het hoogtepunt van noordelijk Peru. Ik wil het museum zeker nog een zien, maar dan wel met dezelfde gids. Hij sprak vloeiend Engels en zorgde ervoor dat je precies op het juiste moment in zijn boeiende verhaal naar een bepaald voorwerp keek. Op die manier maakten de voorwerpen nog meer indruk. Hij was overduidelijk erg getalenteerd in het overbrengen van informatie. Daarom kan ik me niet voorstellen dat hij nu nog gids is. Hij is nu vast een leraar of een goedbetaalde trainer.

Je mag in het museum van El señor de Sipán geen foto’s maken. De afbeeldingen op deze pagina’s zijn kaarten die ik daar in de museumwinkel kocht. Als je nog meer wil zien van El señor de Sipán, kijk dan vooral ook even dit prachtige Engelstalige filmpje van Explora cambiará tu visión del mundo.

Wil je meer over mijn reis door Peru lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Peru.

Write A Comment