Als je een keer zin hebt om ergens van de ene in de andere verbazing te vallen, dan is Epcot in Orlando de ideale plek daarvoor. De verwondering begint namelijk al bij de enorme golfbal bij de ingang.

Waarom die golfbal?

Ik moet bekennen dat ik geen enkele research naar het hoe en waarom van Epcot had gedaan voordat ik bij de ingang stond en naar die gigantische golfbal keek. Ik begreep er niets van, maar eenmaal in het park werd het duidelijk: het bleek een attractie te zijn.

Die golfbal heet Spaceship Earth en het is een dark ride. Dat klinkt heel spannend en snel, maar in werkelijkheid is het een langzaam rijdend karretje dat langs decors en bewegende poppen beweegt die de geschiedenis van de communicatie uitbeelden. Van de Neanderthalers tot de hiërogliefen van de Egyptenaren en de eerste maanlanding van Apollo 11, alles komt aan bod.

Het was best vermakelijk, maar de futuristische golfbal en de omschrijving van de attractie waren rijkelijk overdreven.

Epcot: Future world

Epcot bestaat uit twee delen: Future World en World Showcase. Aangezien we met Spaceship Earth al aan Future World Epcotwaren begonnen, bleven we hier rondhangen. Zo probeerden we attracties als Body Wars en Living with the Land uit. Maar het waren eigenlijk allemaal attracties die met veel bombarie werden ingeleid en uiteindelijk qua entertainment erg weinig inhielden.

Witte bloedcellen en het ontstaan van planten is best interessant, maar niet in een attractiepark. Uiteindelijk vonden we Honey, I shrunk the audience wel erg vermakelijk. Dit is een zogenaamde 4D film waar ik me helemaal ongans schrok omdat de vierde dimensie (voelen) voor mij in die tijd helemaal nieuw was.

Uiteindelijk lieten we Future World voor wat het was. De omschrijvingen en inleidingen van de attracties waren prachtig. Maar in werkelijkheid (in ieder geval in 1999) stelde alles verbazend weinig voor. Maar goed, verbaasd waren we in ieder geval wel.

Epcot: World Showcase

Een enorm oppervlak van Epcot bestaat uit nagebouwde onderdelen van verschillende landen. Deze liggen allemaal rond een groot meer, en het idee hiervan is dat je in een dag een wereldreis kunt maken. Gezien onze lust voor reizen begonnen we met groot enthousiasme aan Canada en we werden niet teleurgesteld.

EpcotGeef Amerikanen een thema en ze gaan volledig los, vooral als de opdrachtgever Disney is. Bij ieder land dat we in de World Showcase bezochten was er tot in de kleinste puntjes aan gedacht om de illusie te wekken dat je daadwerkelijk in dat land was.

Zo wordt je in Canada getrakteerd op een 360° circle vision van het landschap, Canadese sporten en tradities. Maar er zijn ook gebouwen en rotsformaties nagebouwd, je kunt er typisch Canadese spulletjes kopen en je kunt er Canadese gerechten eten. En dat geldt ook voor alle andere landen die in de World Showcase aan bod komen: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Marokko, Japan, Verenigde Staten, Italië, Duitsland, China, Noorwegen en Mexico.

Aan alle details is gedacht

EpcotIn Marokko hebben we in een prachtig ingericht restaurant met traditionele Marokkaanse live muziek en buikdanseressen couscous gegeten. En Coca Cola gedronken uit een flesje met een Marokkaans label. En in Duitsland hebben we Duits gepraat met de medewerker in de Duitse winkel. Want ook het personeel spreekt in ieder land naast Amerikaans ook de originele taal. In China zijn zelfs Chinese acrobaten die ieder uur hun kunsten vertonen.

Zo hebben we een groot deel van onze dag in Epcot in de World Showcase doorgebracht: in ieder land was wel weer een andere verrassing van een detail te vinden. En daar hebben we uiteindelijk ontzettend van genoten.

Wil je meer lezen over Florida? Kijk dan bij mijn reistips voor Florida.

Write A Comment