Daar was ik dan: in mijn eentje in Israël om volledig onervaren en zonder enige kennis als vrijwillig archeoloog te graven in Megiddo. Omgeven door beroemde archeologen, studenten archeologie en andere verdwaalde avonturiers ging er een nieuwe wereld voor me open.

Hoe Megiddo in Armageddon veranderde

Megiddo ontstond rond 7.000 voor Christus. En wat begon als een kleine nederzetting in Kanaän, groeide al snel uit tot een belangrijke stad door de strategische ligging op de handelsroute tussen Egypte en Assyrië.

Megiddo was een welvarende plaats waar de handel welig tierde. Daarom was het ook een hele aantrekkelijke stad voor veroveraars die wel een extra zakcentje konden gebruiken. Er vonden dus logischerwijs onnoemelijk veel slagen en veroveringen bij Megiddo plaats. Zoveel, dat toen men het boek Openbaringen schreef en voorspelde waar de strijd van het einde der tijden zou plaatsvinden, Armageddon aanwees. Het kon niet anders dan dat de ultieme strijd in Armageddon, ofwel Har-Magedon (de berg Megiddo in het Hebreeuws), zou zijn.

Het was die wetenschap, samen met het feit dat Megiddo de inspiratie was voor de epische roman ‘The Source’ van James Michener, die bepaalde dat ik juist in Megiddo wilde gaan graven. Er zijn in Israël nog genoeg andere vindplaatsen waar je als vrijwillige archeoloog kunt graven. Maar zeg nu zelf: als een archeologische vindplaats zo berucht is, is de keuze ook voor een atheïst als ik niet echt moeilijk.

De geheimen van Megiddo

Op mijn eerste dag in Megiddo werd ik samen met de andere vrijwilligers rondgeleid over het terrein. Niet door een gids, maar door David Ussishkinde archeoloog en mededirecteur van de Megiddo Expeditie .

Graven in MegiddoHij leidde ons langs de overblijfselen van de stadsmuur naar de zuidelijke stallen, waar zo’n 450 paarden werden gehouden. Hij legde alles uit over de resten van de tempel uit 5.000 voor Christus en hoe hier op het altaar dieren aan de goden werden geofferd. En ook de stenen graansilo met verschillende trappen kwam uitgebreid aan bod.

Dat was allemaal mooi en interessant, maar het absolute hoogtepunt van de tour was het unieke watersysteem uit 2.000 voor Christus. Als Megiddo werd belegerd, moesten de stadbewoners achter de hoge stadsmuren de beschikking tot vers water hebben. En om dat te faciliteren, bouwden ze een diepe tunnel naar een ondergrondse bron. Tegenwoordig zijn er modernere trappen in de tunnel gezet, maar je kunt nog steeds in de voetstappen van die vroegere bewoners naar die bron lopen. En dat is een unieke ervaring!

Area K

Megiddo is behoorlijk omvangrijk, daarom worden er ieder graafseizoen drie plekken bepaalt waar in groepjes archeologen en vrijwilligers graven. En ik werd ingedeeld in Area K, een gebied met woningen.

Graven in MegiddoNu bestaat Megiddo uit 25 lagen van bevolking, samen vormen ze een kunstmatige heuvel die een tel wordt genoemd. Iedere keer als er iets herkenbaars is ontdekt, wordt dit uitgebreid gedocumenteerd. Hierna wordt er gekeken wat eronder ligt. Op het moment dat ik in Area K ging graven, werd er net aan een bevolkingslaag uit de Midden bronstijd (2000 – 1600 v. Chr.) begonnen.

En meteen al op mijn eerste graafdag ging er een illusie van me aan stukken. Dat graven gebeurt namelijk niet met schoppen en houwelen, maar met kleine schepjes en troffels. Soms zelfs met borsteltjes. En het is ook niet zo dat je regelmatig iets bijzonders vindt. Je bent vooral bezig met het blootleggen van fundamenten en zand afvoeren.

Het is zwaar werk, maar ook ontzettend gezellig en leerzaam. En hoe bijzonder is het wel niet, als je met een schepje in de weer bent en er zomaar ineens de wereldberoemde archeoloog Israël Finkelstein over je schouder komt kijken en hardop gaat bedenken wat voor fundamenten er in zicht komen?

Graven in Megiddo

Wil jij ook graven in Megiddo? Dat kan! Iedere twee jaar is er nieuwe Megiddo Expeditie en iedereen is welkom om drie weken of langer mee te graven. Meer informatie over deelname aan de volgende expeditie is te vinden op de website van de Megiddo Expedition.

Wil je meer lezen over mijn verblijf in Israël? Kijk dan bij mijn reisverhalen over Israël.

Write A Comment