Het oude stadsplein van Praag beslaat een oppervlakte van maar liefst 9000 m2. Vooral rond kerstmis, Pasen en in de zomer is het hier door de overvloed aan terrasjes en kraampjes een centrum van gezelligheid.

Centraal in het oude deel van Praag

Iedere stad heeft een centraal plein, en in Praag is dat Staromĕstské námĕstí. Geen zorgen, de kans dat je die naam uit moet spreken als je om de weg vraagt is nihil. Het is namelijk onmogelijk om deze plek te missen als je door het oude deel van Praag loopt.

Het ligt naast het Oudestadsraadhuis met de astronomische klok en op een steenworp afstand van de beroemde Karelsburg waardoor het grote plein onmogelijk over het hoofd te zien is.

Wat is er zo leuk aan Staromĕstské námĕstí?

In de middeleeuwen was dit enorme plek al het handelscentrum van de stad omdat lokale handelaren hier hun waren verkochten. En vandaag de dag is dat rond kerstmis en Pasen nog steeds zo. Het plein staat dan vol met muzikanten en kramen waar je leuke spulletjes en lekker eten kunt kopen. Als je even snel wilt lunchen en lokale lekkernijen uit wilt proberen is dit een ideale plek.

In de zomer staat dit plein vol met terrassen, vanaf hier kun je onder het genot van een Tsjechisch biertje alle prachtige gebouwen rond het plein bewonderen. Dat zijn onder andere het Kinský Paleis, de Sint-Nicolaaskerk en natuurlijk het Oudestadsraadhuis.

Het oude stadsplein van Praag was niet altijd gezellig

Het oude stadsplein van PraagNu lijkt het alsof dit grote plein al eeuwenlang een en al gezelligheid was, maar niets is minder waar. In de middeleeuwen vond men dit namelijk ook een ideale plaats voor het voltrekken van doodsvonnissen. Tijdens de Boheemse Opstand van 1618 tot 1620 tegen het bestuur van de katholieke koning Ferdinand II van Habsburg was het oude stadsplein van Praag zelfs het decor van een massa-executie.

Op 21 juni 1621 werden midden op het oude stadsplein 27 Tsjechische protestantse leiders van de Boheemse opstand onthoofd. Hiermee werd het voormalige Bohemen niet bepaald zachtzinnig mee ‘gekatholiseerd’.

Praag is eeuwenlang geteisterd door oorlog en ellende, maar het lijkt erop dat de Tsjechen deze periode voor eens en altijd af hebben kunnen sluiten. Tegenwoordig is het vooral een sfeervolle en gemoedelijke plek waar de gevallene met een plaket op het Oudestadsraadhuis worden geëerd.

Wil je meer lezen over mijn verblijf in Praag? Kijk dan bij mijn reistips voor Praag.

Write A Comment