Ik heb in Vietnam prachtige dingen gezien, van tempels en historische gebouwen tot natuur. Maar dat wat me het meeste fascineerde was het verkeer in Vietnam. Het is namelijk een hectische chaos waar je uren naar kunt kijken.

Overal motorbikes

De meeste mensen in Vietnam kunnen geen auto betalen. En aangezien een motorbike (scooter) een stuk goedkoper is om aan te schaffen, verplaatst het Vietnamese volk zich massaal op gemotoriseerde tweewielers. Alleen, samen of zelfs met het hele gezin.

Motorbikes zwermen overal als bijtjes door de straten, slalommend om taxi’s en voetgangers. Toeterend naar iedereen die in de weg rijdt. Er zijn verkeersregels, maar die zijn net zo flexibel als het aantal passagiers dat er op een motorbike past.

Oversteken is hierdoor een redelijke uitdaging, want die motorbikes rijden best hard, en ze lijken uit alle hoeken en gaten tevoorschijn te komen!

Bandieten uit een tekenfilm

Daarnaast worden Vietnamezen over het algemeen niet graag bruin van de zon. Een blanke huid is een schoonheidsideaal, het straalt rijkdom uit. In Europa was dat zo’n honderd jaar geleden hetzelfde, ook hier werd toen een zongebruinde huid met arme landarbeiders geassocieerd.

Dat komt er dus op neer dat op straat massaal handschoenen, zonnekleppen en gezichtsbedekkingen worden gebruikt om te voorkomen dat er zon op de huid komt. Daarnaast worden er veel mondkapjes gedragen om de uitlaatgassen wat te filteren. Hierdoor lijkt het net alsof het verkeer in Vietnam voor een groot deel uit bandieten uit een tekenfilm bestaat.

Stapelen maar!

Naast al die uitdossingen is het ook prachtig om te zien hoeveel mensen met een motorbike of fiets mee nemen. Wat wij normaal gesproken alleen in een flinke stationcar mee zouden nemen, stapelen ze in Vietnam met een gerust hart op een tweewieler.

Het is niet ongewoon om de gehele inhoud van een marktkraam op een fiets voorbij te zien komen. Alles hangt met snelbinders en touwtjes aan elkaar, een stuur en zadel zijn amper nog te zien.

Het verkeer in Vietnam

Met name in steden als Hanoi, Hoi An en Ho Chin Minh City hebben we onze ogen uitgekeken naar wat er allemaal voorbij kwam rijden. Er is niets leukers dan aan een drukke straat een kom noedels te bestellen en dat op een plastic krukje op de stoep op te eten terwijl je wat naar alle motorbikes kijkt.

Het verkeer in Vietnam verveelt geen moment en is wat mij betreft daarom net zo fotogeniek als de Halong Baai of het oude centrum van Hanoi.

Wil je meer lezen over Vietnam? Kijk dan op de reistips voor Vietnam.

Write A Comment