Moskou is een enorme metropool waar de gemiddelde toerist door alle Cyrillische tekens en de stugge Moskovieten maar moeilijk de weg kan vinden. Met een goede reisgids en deze 5 highlights van Moskou wordt dat een stuk eenvoudiger!

Het Kremlin

De 5 highlights van MoskouKremlin betekent versterkte stadskern, de regering van de Russische Federatie (voorheen de Sovjet-Unie) is hier gevestigd. Dat klinkt allemaal niet heel interessant, toch behoort het Kremlin tot een van de belangrijkste highlights van Moskou.

Het Kremlin staat er namelijk al sinds de 11e eeuw. In de tijd van de Russische Tsaren, met name tijdens het bewind van Ivan de Grote in de 15e eeuw, werd het Kremlin een pronkstuk dat vol werd gezet met de mooiste paleizen, kathedralen en kloosters. Zoals het al doet vermoeden is het Kremlin erg groot en kun je hier dagen ronddwalen als je alles wilt zien. Heb je niet zoveel tijd? Ga dan in ieder geval hier naartoe:

  • Het Grand Kremlin Palace
  • Cathedral of the Annunciation
  • Dormition Cathedral
  • Ivan the Great Bell Tower

Het Rode Plein

Er zijn maar weinig plekken ter wereld die zo tot de verbeelding spreken als het Rode Plein. Het wordt omzoomd door het Kremlin, het Nationaal Historisch Museum, het warenhuis GOeM en natuurlijk de adembenemende Basiliuskathedraal.

De 5 highlights van MoskouAl deze gebouwen zijn een bezoekje waard, maar neem vooral de tijd om gewoon even midden op het Rode Plein te staan en alles in je op te nemen. In de 16e eeuw werden er onder het bewind van Tsaar Ivan de Verschrikkelijke op dit enorme plein openbare terechtstellingen uitgevoerd. En nog niet eens zo heel veel decennia geleden werden hier massale communistische manifestaties en parades in de naam van Stalin gehouden.

Als je op het Rode Plein staat, sta je beide voeten midden in een stuk roerige geschiedenis, en dat verdiend best een moment.

De Sint-Basiliuskathedraal

De 5 highlights van MoskouHij staat zowel bekend als de Sint-Basiliuskathedraal, de Pokrovkathedraal als de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel en is de beroemdste kathedraal van heel Rusland. De kerk met kleurrijke torens in de vorm van slagroomtoeven wordt gezien als een van de mooiste Russisch-orthodoxe kerken.

Nu kun je deze kathedraal natuurlijk tot in de kleinste details vanaf de buitenkant bekijken, maar mijn tip is om vooral ook naar binnen te gaan. Via nauwe doorgangen kun je allerlei ruimtes bezichtigen waarbij iedere vierkante centimeter beschilderd en versierd is. Je komt hier letterlijk ogen tekort!

De metro van Moskou

De 5 highlights van MoskouHet is natuurlijk een beetje vreemd om een metrostelsel in een lijstje met de 5 highlights van Moskou te zetten, maar in dit geval is dat niet meer dan terecht. Dit netwerk van ruim 200 stations is meer dan alleen een makkelijke manier om in Moskou van A naar B te geraken, de metrostations zijn namelijk zo mooi gedecoreerd dat het bijna ondergrondse paleizen zijn.

Neem daarom ruim de tijd en pak niet alleen de metrolijn die je naar je bestemming brengt. Probeer ook een paar van de mooiste metrostations mee te pakken. Dit valt niet altijd mee, want de namen van de metrostations staan alleen in Cyrillische tekens aangegeven. De broodnodige tips om de beroemdste metrostations makkelijk en snel te bereiken, kun je daarom hier vinden: De moeilijke metro van Moskou.

Tverskaja Oelitsa

De 5 highlights van MoskouIedere grote stad heeft een belangrijke winkelstraat, en bij Moskou is dat niet anders. Tverskaja Oelitsa diende vroeger als processieroute voor de Russische Tsaren, vandaag de dag kun je er vooral winkels, restaurants en architectuur vinden. Die architectuur bestaat uit zowel gebouwen uit de tijd van de Tsaren als uit het grauwe Sovjet tijdperk en vormt daarom een bijzondere mix.

Ook als je helemaal geen zin hebt om te winkelen is Tverskaja Oelitsa een goede plek om wat van de sfeer van Moskou te proeven, want veel echte Moskovieten kom je bij alle toeristische attracties natuurlijk niet tegen. Bovendien is het ook een fijne plek om te pauzeren en in bijvoorbeeld een van de delicatessenzaakjes echte Russische lekkernijen te proeven.

Meer highlights van Moskou

De 5 highlights van MoskouMet deze 5 highlights van Moskou ben je gegarandeerd een hele (lange) dag onder de pannen. Als je meer dan een dag in Moskou te besteden hebt zou je ook de waardevolle kunstwerken van de Romanov familie in het Nationaal Historisch Museum kunnen bekijken, of naar het paleisachtige warenhuis GoeM kunnen gaan.

Volgens velen behoort het mausoleum van Lenin ook tot de highlights van Moskou, maar ik ben er zelf niet geweest. Ik ben wel vlakbij het Nationaal Historisch Museum met een Lenin lookalike op de foto geweest, dat vond ik zelf meer de moeite waard.

Wil je meer over mijn verblijf in Rusland lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Rusland.

Write A Comment