Een paar jaar geleden trok ik als vegetariër door Rusland, en dat was niet echt een feestje. Hoe overleef je de Russische keuken als je vegetariër bent?

Als vegetariër in Rusland

Typische Russische gerechten zijn ongetwijfeld heerlijk. Zo is er de beroemde Boeuf Stroganov, genoemd naar de rijke Russische familie Stroganov. Dit is een typische runderstoofpot.

Ook zijn er talloze gehaktschotels, zalmschotels, kippenragouts en biefstuksalades. Allemaal vast hartstikke lekker, maar als je geen vlees of vis wil eten laat je dat met liefde aan je voorbij gaan. Uiteraard blijven er genoeg gerechten zonder vlees over, helaas bevatten die bijna allemaal als hoofdingrediënt bieten of kool.

Borsjtsj

Ik heb geen bezwaar tegen bieten of kool. Maar ik heb echt geen zin om dat iedere dag te eten. Jammer genoeg kun je dan in Rusland weinig kanten op. In grote steden als Moskou of Sint Petersburg zijn er altijd wel restaurants met een Franse, Aziatische of Amerikaanse kaart te vinden. Maar in de kleinere plaatsen heb je nauwelijks wat te kiezen.

En nu is het natuurlijk leuk om een keer echte Borsjtsj (bietensoep) te eten. Maar een keer is wel genoeg. Ook gekookte, gebakken en gestoofde kool als basis voor alles heb je vrij snel gezien.

Hoe overleef je de Russische keuken

Blini

Natuurlijk heb ik in Rusland wel iets gevonden wat ik erg lekker vind. De blini zijn warme deeggerechten die verschillende vullingen of toppings kunnen hebben. Ze kunnen gevuld zijn met vlees, maar ook met groente of jam. Vooral bij de thee worden ze geserveerd met room of boter. Maar ook brood en koeken zijn in Rusland niet te versmaden.

In Tver hebben we op de traditionele manier thee gedronken (met uiteraard de Samovar, een Russische theekan) en daarbij werden ook geweldige koeken geserveerd. Het was dus niet een en al kommer en kwel.

Hoe overleef je de Russische keukenHoe overleef je de Russische keuken?

Ben jij ook vegetariër en ga je binnenkort naar Rusland? Zorg er dan voor dat als je in een grote stad bent internationaal eet. Bewaar de authentieke Russische gerechten voor als je in een kleinere plaats bent en weinig te kiezen hebt. Zo ben je veel minder snel uitgekeken op het eten. En probeer vooral veel blini te eten, die zijn altijd lekker!

Wil je meer over Rusland lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Rusland.

Write A Comment