Ik ben dol op Istanbul. Tot nu toe ben ik er twee keer geweest en ik zou graag weer gaan. Maar is Istanbul wel veilig? Is het er werkelijk rustig met aanslagen, of zijn deze alleen uit de media verdwenen?

Een regen van aanslagen in Istanbul

Op 1 januari 2017 opende een Oezbeekse man die banden met IS heeft, het vuur op de bezoekers van een populaire nachtclub in het hart van Istanbul. Maar liefst 39 mensen kwamen hierdoor om het leven.

Een paar weken eerder waren er twee zware explosies bij het voetbalstadion van Besiktas in Istanbul. Hierbij werden 44 mensen gedood en raakten 155 mensen gewond. De aanslag werd opgeëist door de Koerdische groep TAK.

In de zomer van 2016 was er een aanslag op de Istanbulse luchthaven Atatürk, waardoor 45 mensen de dood vonden. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Deze aanslag werd opgeëist door IS.

Is het nu droog of is alleen de nieuwsbron opgedroogd?

Is Istanbul wel veiligNa deze indrukwekkende lijst van aanslagen in Istanbul (de lijst met aanslagen door heel Turkije is nog een stuk langer), bleef het stil. Wil dit zeggen dat er helemaal geen aanslagen meer worden gepleegd of vindt de Nederlandse media het niet langer interessant om het nog te melden?

Ik nam een kijkje op de website met reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en daar staat duidelijk dat er voor heel Turkije een verhoogd veiligheidsrisico geldt. Bijna het hele kaartje van Turkije (inclusief Istanbul) is geel.

Maar toen ik de kaartjes van andere landen bekeek, kreeg het geel van Turkije wat perspectief:

  • het oosten van China is geel;
  • heel Rusland is geel;
  • Zuid-Afrika is geel;
  • Jordanië is geel;
  • Mexico is geel (de regio rond Acapulco is zelfs oranje);
  • India is geel;
  • Thailand is geel;
  • Indonesië is geel;
  • Vietnam is geel.

Hoe serieus neem je de veiligheidsrisico’s van een reisadvies?

Is Istanbul wel veiligVolgens het Ministerie van buitenlandse Zaken wil de gele kleur het volgende zeggen:

Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u daarop voor en let extra op.”

Over Turkije zegt het Ministerie dat er in het hele land een verhoogd risico op terroristische aanslagen is, maar bij de opsomming van deze aanslagen is de meest recente aanslag die van 1 januari 2017 het meest recent.

Bij het reisadvies voor Vietnam is het Ministerie ook uitermate vaag. Ze hebben het land geel gekleurd omdat het verkeer in Vietnam chaotisch en gevaarlijk is en dat er meer zakkenrollers rond lopen dan in Nederland.

Ik ben zowel in Vietnam als in Italië geweest, en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat het verkeer in Vietnam niets is bij dat van Rome en Napels. En dat de enige keer dat mijn portemonnee ooit is gerold gewoon in Nederland was. Dus ik neem de veiligheidsrisico’s die het Ministerie van Buitenlandse Zaken hier aangeeft met een grote korrel zout.

Is Istanbul wel veilig?

Als je het mij vraagt wel. Recente aanslagen zijn er niet geweest, er is alleen een kans. Maar die kans heb je in iedere Europese hoofdstad (denk maar aan Parijs en Londen).

Als je je druk om veiligheidsrisico’s maakt, kun je maar beter helemaal niet op reis gaan. En ook dan kun in je eigen stad onder een bus terecht komen. Maar dat komt dus wel van iemand die heeft gelift op de Westelijke Jordaanoever. Het is al 14 jaar geleden, toch doet dit verhaal het nog steeds uitstekend op feesten en partijen.

Iedere reis, ver weg of dichterbij, brengt risico’s met zich mee. Het is aan jou om te beslissen hoe je hier mee omgaat. Hoe dan ook, vergaar voor je vertrek wel de nodige informatie. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!

Write A Comment