Altijd al de evenaar in het echt willen zien? Het kan in Ecuador, iets ten noorden van Quito. Hier staat  het Intiñan Solas museum. Dit laat zien welke bijzondere eigenschappen de evenaar heeft en hoe de indianen ooit op deze plek leefden.

De zonnefeesten van de indianen

Wie denkt dat een Franse expeditie in de 18e eeuw de evenaar en de ligging daarvan ontdekte, komt bij het Intiñan Solas museum aardig bedrogen uit. De indianen die hier ooit leefden, hadden namelijk ver voor die tijd al lang door dat twee keer per jaar de zon hier precies recht boven de aarde stond. Op die momenten vierden ze op de exacte plaats van de evenaar hun zonnefeesten.

Het waren uiteindelijk wel de westerlingen die ontdekten dat er nog meer bijzondere fenomenen op deze plek waren. En de gidsen van het museum laten die verschijnsels uitgebreid met een soort van natuurkundige proefjes zien.

Eitje op een spijker balanceren

Op het terrein van het Intiñan Solas museum is natuurlijk ook een letterlijke lijn precies op de evenaar geschilderd. Hier kunt je net als duizenden andere toeristen voor een foto met beide benen op de evenaar gaan staan, of met een been op het noordelijke halfrond en het andere been op het zuidelijke halfrond. Uiteraard heb ik dat zelf ook gedaan, ik laat doorgaans geen enkel fotomoment schieten.

Maar precies op de evenaar kun je ook een eitje op een spijker balanceren, omdat de zwaartekracht hier net even anders is. En dan is er ook nog het Corioliseffect, dat de gidsen met een waterbak laten zien. Precies op de evenaar valt het water zonder te kolken loodrecht naar beneden. Twee meter verder, op het noordelijk halfrond, valt het water met een kolk die naar rechts draait naar beneden. En twee meter ten zuiden van de evenaar valt het water met een kolk naar links naar beneden.

De indianen op de evenaar

Met beide benen op de evenaarDie evenaar is allemaal leuk en aardig, maar ik vond de indianen die hier ooit leefden eigenlijk nog interessanter. En daar is in dit openluchtmuseum ook genoeg aandacht voor. Behalve twee originele hutten uit 1875, zijn er ook allerlei hutten van onder andere de Shuar en de Huaorani indianen nagebouwd. De gidsen vertellen hier van alles over de gebruiken van deze bijzondere mensen.

Er zijn ook allerlei activiteiten waar je aan mee kunt doen. Zo kun je met een magische hoofdtooi op je hoofd proberen om met een enorme blaaspijp een pijltje op een doel te schieten. Nu ben ik alles behalve handig en sportief, ik heb ook geen enkele coördinatie als het om mikken gaat, maar het lukte me om een pijltje in het doel te krijgen. Het lag ongetwijfeld aan de magische hoofdtooi. Of aan de evenaar, dat kan ook.

Wil je meer lezen over mijn reis door Ecuador? Kijk dan bij mijn reistips voor Ecuador.

Write A Comment