Twijfel je of je met het vliegtuig of met de auto naar Italië wilt gaan? Zelf zou ik altijd voor de auto kiezen, al is het alleen maar voor de beleving. Lees hieronder waar je rekening mee moet houden als je zelf ook met de auto naar Italië wilt rijden!

Lees hier meer overWaarom zou je met de auto naar Italië gaan?

Natuurlijk is het sneller om gewoon een vliegtuig naar Venetië, Milaan, Florence of Rome te nemen. En als je alleen voor een vrij korte stedentrip gaat, zou ik dat ook zeker doen. Maar als je voor een langere vakantie buiten een van die grote steden gaat, zou ik gewoon de auto nemen.

Dit zijn de voordelen van een auto ten opzichte van het vliegtuig:

  • Het is goedkoper om zelf te rijden dan om te vliegen en ter plaatse een auto te huren.
  • Je kunt heel je auto volproppen zonder dat je rekening hoeft te houden met het gewicht van je bagage.
  • De route naar Italië is prachtig, en je kunt zelf beslissen waar je stopt om even van het uitzicht te genieten.

Zonder overnachting naar Italië rijden

Het is uiteraard wel een flinke afstand, van Nederland naar Italië. Helemaal als je ruziënde of zeurende kinderen op de achterbank hebt zitten. Als je met de auto naar Venetië gaat, moet je al snel 1300 kilometer afleggen. En als je met de auto naar Rome gaat, ligt er zo’n 1600 kilometer aan asfalt op je te wachten.

Met de auto naar ItaliëEr zijn mensen die zonder overnachting naar Italië rijden, maar zelf zou ik daar nooit aan beginnen. Als je dan namelijk eenmaal op je bestemming aankomt, ben je helemaal uitgeput en dat is geen leuke manier om aan je vakantie te beginnen. Toen manlief en ik naar Venetië reden, hadden we een overnachting in Duitsland, net voor de Oostenrijkse grens. En toen we jaren later samen met zoonlief naar Toscane reden, hadden we een overnachting in Zwitserland.

Hiermee begon onze vakantie op het moment dat we in de auto stapten, en dat was wel zo leuk.

Waar moet je rekening mee houden als je met de auto naar Italië gaat?

Met de auto naar ItaliëHet is een beetje afhankelijk waar je in Italië naartoe rijdt, maar in alle gevallen heb je sowieso met tolwegen te maken. Je moet hierbij aan ongeveer € 80,- tot € 100,- aan tol bij een enkele reis (voor de complete route, ook buiten Italië) denken. De precieze bedragen kun je nagaan op de website van de ANWB.

Als je door Oostenrijk rijdt heb je een Autobahnvignet nodig. Deze kun je eenvoudig online aanvragen op wegenvignetten.nl/vignet-oostenrijk . Deze kost € 15,95, en als je deze voor 16:00 aanvraagt, heb je het dezelfde dag nog in huis. Als je door Zwitserland rijdt, heb je een Zwitsers vignet van € 45,95 nodig. Ook deze kun je online bestellen op wegenvignetten.nl.

Verder heb je, zeker als je met kinderen met de auto naar Italië afreist, geduld en wat creativiteit nodig. En bedenk vooraf goed op welke dagen je het beste kunt gaan rijden. Als je namelijk uren in de file komt te staan, is de lol er snel vanaf!

Wil je meer lezen over Italië? Kijk dan bij mijn reistips voor Italië.

Write A Comment