Midden Oosten

Egypte
Jordanië
Israël

Het Midden Oosten is geen continent, maar toch heb ik deze regio met verschillende Arabische landen apart benoemd. Het is een wereld op zich en is met geen enkele andere hoek van de aardbol te vergelijken.

Continue politieke onrust

Je kunt van het Midden Oosten denken wat je wilt, het is een erg mooie en bijzondere reisbestemming. Het is de bakermat van een groot deel van onze cultuur en de plaats waar de drie grootste religies zijn ontstaan. Maar het is er ook doordrenkt van controverse, door de continue politieke onrust, oorlogen en andere normen en waarden.

Waar moet je op letten als je naar het Midden Oosten reist?

Hoe je het ook went of keert, in het Midden Oosten gelden er andere regels dan wij in Europa gewend zijn, vooral voor vrouwen. Houd dan ook rekening met het volgende:

  • Zorg dat je je als vrouw met je kleding goed bedekt. Je hoeft in landen als Egypte en Jordanië echt niet gesluierd over straat, maar zorg er wel voor dat je schouders (liefst ook bovenarmen) en knieën niet te zien zijn en dat je kleding niet al te nauwsluitend is. Je kunt beter ook niet al te felle kleuren dragen. Mijn ervaringen op het gebied van kleding in het Midden Oosten kun je lezen in Drama in Madaba.
  • Je kunt als vrouw alleen beter niet op eigen houtje in het Midden Oosten gaan reizen. Sluit je aan bij een georganiseerde rondreis, neem een vriend of vriendin mee of neem genoegen met een groot risico op ernstige sexuele intimidatie.
  • Als je als heteroseksueel stel naar het Midden Oosten gaat, mag je in het openbaar geen genegenheid naar elkaar tonen. Ga elkaar niet kussen of knuffelen waar anderen het kunnen zien. Zorg er wel voor dat duidelijk is dat jullie een stel zijn, zodat de vrouw niet wordt lastig gevallen.
  • Ga je als homoseksueel stel naar het Midden Oosten? Zorg er dan ten allen tijden voor dat juist niet duidelijk is dat jullie een stel zijn. Homoseksualiteit wordt in het Midden Oosten niet geaccepteerd.
  • Zorg dat je als westerse man in bijvoorbeeld een bus, trein of wachtruimte niet naast een islamitische vrouw gaat zitten, ook al is dat de laatste zitplaats. Blijf staan of ga naast een andere man zitten.