Het middeleeuwse stadje Óbidos is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Portugal, en dat is niet zo gek. Door de nauwe straatjes met kleine witte huizen, de hoge stadsmuren en een dozijn oude kerken is het net alsof je in een openluchtmuseum rondloopt

Een rondje over de stadsmuren van Óbidos 

ÓbidosÓbidos ligt op een hoge heuvel en van een afstandje kun je de imposante stadsmuren, die het stadje nog steeds helemaal omringen, al zien. En als je het mij vraagt zijn die stadsmuren dan ook meteen de mooiste trekpleister van het hele plaatsje. Niet omdat er verder niets te zien is, maar omdat de muren prachtige toegangspoorten (vooral de zuidelijke Porta da Vila) hebben en omdat je helemaal over die stadsmuren kunt lopen. Daarbij heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de wijde omgeving.

Een hele ronde over de stadsmuren is 1,6 kilometer. Aangezien er geen enkele schaduw op de muren is, kun je dit het beste op de ochtend doen.

ÓbidosIgreja de Santa Maria

zijn maar liefst 14 kerken in het oude deel van Óbidos, de mooiste daarvan is de Igreja de Santa Maria. Persoonlijk vond ik deze kerk niet zo heel bijzonder, ondanks dat er naast het altaar schilderijen van Josefa de Óbidos hangen. Josefa de Óbidos was dan wel een van de belangrijkste barokschilders uit de 17e eeuw (en een vrouw!), ik houd nu eenmaal niet van barokschilderijen. Maar ieder zijn smaak.

Het gaat vooral om de geschiedenis van deze kerk, want in 1444 trouwde de toekomstige koning Alfonso V op tienjarige leeftijd met zijn achtjarige nichtje Isabella van Spanje. Al met al is het plein voor deze kerk, de Praca de Santa Maria nog het meest de moeite waard. Hier staat behalve een fontein namelijk ook een versierde schandpaal uit de 15e eeuw.

Rua Direita: slenteren, neuzen en ginja drinken

ÓbidosDe centrale winkelstraat van Óbidos is de Rua Direita. Behalve restaurants en barretjes is hier een overvloed aan gezellige winkeltjes met handwerk, regionale producten en de onvermijdelijke souvenirs te vinden.

Een plekje dat je hier zeker niet over mag slaan is bar Ibn Errik Rex, want hier kun je de beroemde Ginja de Óbidos proeven. Deze likeur van kersen wordt door de eigenaar van de bar volgens oud familierecept gebrouwen en in een traditioneel cupje van chocolade geserveerd. Er zit aardig wat alcohol in, maar omdat ik het bij één cupje hield kon ik de Rua Direita nog prima in een rechte lijn uitlopen.

Wil je meer lezen over mijn verblijf in Portugal? Kijk dan bij mijn reistips voor Portugal.

Write A Comment