Een kind met oorpijn tijdens het vliegen kan de boel aardig op stelten zetten. Wees daarom goed voorbereid en voorkom deze vervelende oorpijn met een paar eenvoudige tips.

Oorpijn tijdens het dalen van het vliegtuig

Ook wij werden overvallen door oorpijn bij het vliegen toen ons meneertje net twee jaar oud was. We vlogen naar het Griekse Kos en ons mannetje was wat verkouden. Op zich was er helemaal geen probleem, totdat de daling werd ingezet. Hij begon al snel steeds harder te huilen en greep naar zijn oor. Door de verandering van de luchtdruk in combinatie met zijn verkoudheid was de druk op zijn trommelvlies erg pijnlijk geworden. Omdat we eerder met hem hadden gevlogen en hij er toen geen last van had gehad, waren we totaal niet voorbereid op dit mogelijke probleem. Het was ontzettend vervelend, want je kind zit te schreeuwen van de pijn en we hadden geen idee wat we eraan konden doen. En dan duurt een daling van bijna twintig minuten erg lang.

Oorpijn bij kinderen tijdens het vliegenOordopjes voor kinderen in het vliegtuig

Bij de terugvlucht was meneertje niet meer verkouden en had hij nergens last van. Maar we waren niet van plan om dat nog een keer te laten gebeuren. Bij een volgende vlucht hadden we oordopjes van Otalgan bij ons. Deze oordopjes moet je indoen voordat het vliegtuig opstijgt om zo de druk op het oor te verminderen. Dat hebben we gedaan, maar ons meneertje vond die oordopjes zo interessant dat hij ze nog voor het taxiën begon al drie keer uit zijn oren had gehaald om ze te bekijken. Nu was hij dit keer niet verkouden, dus was de kans dat hij last van zijn oren zou krijgen klein. Maar voor de zekerheid hadden we ook twee bekertjes met watten meegenomen. We hadden gehoord dat het goed helpt als je de stewardess de watten laat verwarmen. Die warme watten moet je dan in de bekertjes over de pijnlijke oortjes zetten.

Goed voorbereid vliegen met kinderen

Ons meneertje heeft in totaal zes keer in een vliegtuig gezeten en alleen die ene keer dat hij wat snotterig was, kreeg hij last van zijn oren. Toch is de kans dat kinderen ook zonder verkoudheid last van hun oren krijgen tijdens het opstijgen en dalen van het vliegtuig groter dan bij volwassenen. Neem dus het zekere voor het onzekere en neem oordopjes mee. Oefen er vooraf mee met je kind zodat het niet meer nieuw is. Als noodvoorziening zijn bekertjes met watten ook fijn. We hebben ze zelf nog niet nodig gehad, maar ze behoren inmiddels tot de standaarduitrusting van onze handbagage. Wij laten ons niet meer overvallen door oorpijn in het vliegtuig!

Dit bericht is niet gesponsord. Ik heb dit uit eigen enthousiasme voor de oordopjes van Otalgan geschreven.

2 Comments

  1. Vooral het gebruik van de neusspray is belangrijk om niet te vergeten omdat het anders wel heel erg pijnlijk wordt. Zelf draag ik ook al jaren oordopjes en afgelopen vlucht hadden we voor ons dochtertje ook oordopjes van 4ears omdat die ook in een kleine maat zijn. Gelukkig hebben we geen problemen gehad van pijnlijke oren en is de vliegreis goed verlopen.

    • Neusspray heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar kan vast ook goed helpen. Bedankt voor de tip, dit neem ik voortaan ook mee!

Write A Comment