China staat als reisbestemming bij veel mensen hoog op het verlanglijstje, en dat is volledig terecht. Het is een prachtig land waar je op onverwachte momenten van de ene in de andere verbazing tuimelt. Maar voor je op reis naar China gaat, zijn er wel een aantal dingen waar je aan moet denken.

Vraag voor vertrek een visum voor China aan

Bij veel landen waar je een visum nodig hebt, kun je deze bij aankomst op de luchthaven regelen. Bij China is dat niet zo, een visum voor China moet je altijd (ruim) vooraf aanvragen. Je hebt als het ware toestemming nodig om naar het land te mogen komen. En om die toestemming te krijgen, moest je voorheen helemaal met je paspoort naar Den Haag. Of je moest je paspoort via de post opsturen, samen met een pasfoto, vluchtgegevens en reisinformatie.

Gelukkig kan dat tegenwoordig een stuk makkelijker, je kunt nu je visum voor China gewoon online bij Evisaservices aanvragen. Doe dit wel minimaal twee weken voor vertrek, en zorg ervoor dat je bij het aanvragen van het Chinese visum je vluchten en hotel(s) al weet. Zo kun je bij aankomst met een gerust hart de Chinese douane passeren.

Neem een Lonely Planet gids van China mee

In China wordt nauwelijks of geen Engels gesproken. Je kunt in het Engels, Duits, Frans of Spaans om de weg naar een bepaalde tempel vragen, maar de kans is groot dat: a) geen mens je verstaat en b) je de Chinese naam van de tempel verkeerd uitspreekt en zo nooit op de goede plek uit kan komen.

In de reisgids van Lonely Planet over China staat altijd in Chinese tekens de naam en straat van iedere mogelijke bestemming en bezienswaardigheid vermeld. Zo hoef je bij lokale mensen of taxichauffeurs alleen maar naar de Chinese tekens achter de Engelse term te wijzen en dan komt het goed.

Staat je hotel niet in de Lonely Planet vermeld? Neem dan ALTIJD een visitekaartje of folder met de naam van het hotel in Chinese tekens mee. Die zijn altijd wel op de balie van de receptie te vinden en zoiets is essentieel als je verdwaald of een taxi terug naar het hotel wilt nemen. Geloof me, ik ben er zelf achter gekomen hoe vervelend het is als je de naam van het hotel niet in Chinese tekens kunt tonen.

Vertaal allergieën of dieetwensen

Ben je allergisch voor bijvoorbeeld garnalen of pinda’s? Of ben je vegetariër? Zorg dan dat je een kaartje met de Chinese tekens voor vegetariër of datgene waar je allergisch voor bent en meeneemt. Zodra er dan een volledig onleesbare menukaart (als die er überhaupt is) voor je neus wordt gelegd en je dat kaartje aan het personeel laat zien weet je in ieder geval zeker dat er geen garnalen of dood dier in je eten zit.

Ik had zelf destijds een collega van Chinese afkomst die de woorden ‘Vegetarische gerechten’ in het Chinees voor me opschreef en dat werkte prima. Ken je zelf niemand die Chinese tekens kent? Ga dan naar het dichtstbijzijnde Chinese restaurant. Google translate is namelijk niet heel betrouwbaar.

Overige tips voor een reis naar China

China is een geweldig land met een hele eigen cultuur en bijzondere gebruiken. Wordt niet boos als iets anders gaat dan je gewend bent, of als mensen je niet begrijpen. Heb gewoon geduld en blijf rustig. Dit is de charme van China, en juist op momenten dat je denkt dat dat je er niet uitkomt, creëer je onvergetelijke reismomenten die je nog lang op feesten en partijen zult vertellen.

Met een vriendelijke glimlach en wat creativiteit komt het altijd goed!

Wil je meer lezen of China? Kijk dan bij mijn reisverslagen en – verhalen over China.

Write A Comment