Priëne mag dan wel in Turkije liggen, het is een typisch oude Griekse stad. Prachtig gelegen in de schaduw van een rots was dit ooit een welvarende havenstad, waar nog genoeg pracht en praal van over is gebleven.

Op steenworp afstand van het Griekse Samos

In ongeveer 350 jaar voor Christus besloot Maussolos, een Carische koning, een prachtige nieuwe stad in Mycale te ontwerpen. Mycale was een Turks schiereiland op een steenworp afstand van het Griekse eiland Samos.

Het was de bedoeling dat deze nieuwe stad een permanente diepzeehaven werd, vergelijkbaar met veel steden op de naburige Griekse eilanden. Er was al begonnen met de constructie van de nieuwe stad, toen de Macedoniërs onder leiding van Alexander de Grote de regio veroverden. Alexander hoorde van de plannen voor een nieuwe stad, en besloot zich ermee te bemoeien.

De modelstad van Alexander de Grote

PriëneAlexander vond een naburig stadje dat ooit aan de oever van de rivier de Meander lag. De Meander was op die plaats verzilt en het stadje werd sindsdien door moerassen en muggen omgeven. Alexander vond het dus een goed idee dat deze mensen de nieuwe inwoners van de nieuwe stad zouden worden. Hij noemde het Priëne en besloot dat dit een modelstad moest worden.

Samen met Maussolos ging Alexander de Grote verder met ontwerpen van straten in rasterpatroon, rioleringsstelsels en Griekse architectuur. Alexander besloot ook de beroemde architect Pytheos in de arm te nemen voor het ontwerp van de Tempel van Athena, waarvoor hij zelf betaalde.

De belangrijkste inwoners van het oude stadje waren al snel enthousiast en betaalden voor veel openbare gebouwen zoals badhuizen, een theater en een parlementsgebouw.

Verlaten door de zee

Priëne had alles in zich om een welvarende stad te worden die zich door de eeuwen verder zou ontwikkelen en moderniseren. Maar het had niet zo mogen zijn. Na een paar eeuwen verziltte het water opnieuw, waardoor de stad steeds verder van de zee te liggen. De stad werd verlaten, veel inwoners verplaatsten zich naar Milete.

Vandaag de dag is het weer druk in Priëne, maar dan met toeristen die de oude glorie komen bewonderen.

Wat is er nu nog in Priëne te zien?

PriënePriëne werd een prachtige stad met geplaveide straten, luxe woningen met toiletten binnenshuis (een zeldzaamheid in die tijd) en veel monumenten. De Tempel van Athena werd in het jaar 323 voor Christus opgedragen aan Alexander de Grote. De steen met deze inscriptie staat vandaag de dag in het British Museum.

Het theater van Priëne is na al die eeuwen het beste bewaard gebleven. Op de eerste rij van de tribune staan ook nog steeds een paar grote stenen zetels. Die waren bedoeld voor de hoogwaardigheidsbekleders van de stad.

Van de Tempel van Athena staan nog een paar zuilen overeind, je hebt hier iets meer fantasie bij nodig om je voor te stellen hoe dit er ooit uit moet hebben gezien. Er zijn nog veel fundamenten, geplaveide straten, trappen, gedeeltelijke deurkozijnen, muren en terrassen te zien. Verder is er (met hulp van een gids) ook de waterdistributie en het oude rioleringsstelsel te ontdekken.

Wil je meer lezen over mijn reis door Turkije? Kijk dan op de overzichtspagina van Turkije.

Write A Comment