Bij een rondreis door Mongolië overnacht je vooral in gerkampen. Het is een unieke beleving, maar af en toe wel wat behelpen. En in het noorden is het ook in de zomer erg koud. Dit zijn mijn ervaringen met Mongoolse gerkampen.

De opzet van Mongoolse gerkampen

Overnachten in Mongoolse gerkampen
Gerkamp Tenger Munkh (Karakorum)

De gerkampen die door Mongolië verspreid liggen lijken in principe allemaal op elkaar, zij het dat het ene kamp wat meer voorzieningen heeft dan het andere.

  • De gerkampen liggen allemaal erg afgelegen, er is in de meeste gevallen geen dorp of stadje in de buurt. Er zijn ook geen bushaltes of iets dergelijks, je kunt er volgens mij alleen met een georganiseerde tour komen.
  • Het gerkamp bestaat doorgaans uit zo’n twintig verschillende gers, een toilet- en douchegebouw en een restaurantje (vaak in een grotere centrale ger).
  • De meeste gers hebben een houtkachel, zodat het ’s avonds ook een beetje behaaglijk is.
  • De stroom in de gerkampen komt van generatoren. Omdat die generatoren niet de hele dag kunnen draaien, staan die in de meeste gevallen ’s avonds een paar uurtjes aan. In die tijd heb je licht en kun je je camera opladen.

Wat kun je in die gerkampen doen?

Over het algemeen is er niet heel veel in een gerkamp te doen. Het zijn typische doorreis stations die enigszins in de buurt van een bezienswaardigheid liggen. Vaak kom je er aan het einde van de middag aan, eet je er, slaap je er, en ga je na het ontbijt weer verder.

In het gerkamp Tenger Munkh (bij Karakorum) is er ’s avonds een groep muzikanten die traditionele Mongoolse muziek spelen. En in het gerkamp Tsenkher Jiguur (bij Tsetserleg) zijn hot springs waar je in kunt zwemmen. In de andere kampen zul je je ’s avonds met reisgenoten, een boek (met zaklamp, als de generator het niet meer doet) en de houtkachel moeten vermaken.

Dit is leuk aan het overnachten in een Mongools gerkamp

Overnachten in Mongoolse gerkampen
Gerkamp Suijrakh (Dalanzadgad)

Het is de perfecte manier om te onthaasten. Er is geen internet, geen Netflix, geen Youtube, Facebook of Twitter, geen café’s en discotheken. Je kunt heerlijk rustig een boek lezen of andere reizigers ontmoeten. Veel meer keuze heb je niet.

Als je ’s avonds na het avondeten naar je eigen ger loopt, hebt je een adembenemend zicht op een oneindige sterrenhemel. Omdat Mongolië erg dunbevolkt is, heb je hier geen lichtvervuiling. Er zijn weinig andere plekken op de wereld waar je zoveel sterren zult zien.

Er is geen mooiere manier om dit bijzondere land echt te beleven. Je leeft op (bijna) dezelfde manier als de meeste Mongoolse mensen die niet in de stad wonen, simpel en eenvoudig, midden in de natuur.

Dit is minder leuk aan het overnachten in een Mongools gerkamp

Voor culinaire hoogstandjes moet je niet naar een Mongools gerkamp gaan. De middelen in de gerkampen zijn beperkt, net als de ingrediënten. Groenten en fruit komen uit blik, zuivel is er ook nauwelijks. De pot schaft vooral noedels met schapenvlees.

Het is kan met name in het noorden ’s avonds echt heel koud zijn. Ook in de zomermaanden. Die houtkachel is broodnodig, en die moet je continue aanhouden. In gerkamp Tenger Munkh waren ze zo vriendelijk om terwijl iedereen nog in bed lag om vijf uur ’s ochtends alle gers af te gaan en de houtkachels op te stoken. En dat was geen overbodige luxe!

Het is primitief. Warm water om te douchen is schaars en stroomvoorzieningen zijn van wisselende kwaliteit. Ik heb in het eerste gerkamp meegemaakt dat de generator uitviel terwijl ik net onder de (erg lauwe) douche stond. Manlief is toen met een zaklamp naar me toe gekomen zodat ik de shampoo fatsoenlijk uit mijn haar kon wassen.

Wil je meer over mijn avonturen in Mongolië lezen? Kijk dan op de overzichtspagina van Mongolië.

Write A Comment