Ik was in 1994 al eens in Park Güell, een stadspark in het centrum van Barcelona. Maar verder dan het voorste deel van het park ben ik toen niet gekomen. Vandaar dat ik hier een aangename verrassing vond toen ik Park Güell 14 jaar later uitgebreider bekeek. 

Gaudí: de smaakmaker van Barcelona

Park Güell is een project van de beroemde architect Antoni Gaudí. Hij ontwierp ook het prachtige Casa Milà, het indrukwekkende Casa Battló en de onvergetelijke Sagrada Família, dus zonder hem zou Barcelona niet zo heel veel voorstellen.

In 1900 begon Gaudí in opdracht van Eusebi Güell aan het ontwerpen van een woonwijk. Maar omdat niemand interesse had, werden er maar twee huizen gebouwd en verkocht. En Gaudí kocht zelf dat tweede huis. Nadat iedereen zijn handen van dit megaproject had afgetrokken, besloot Gaudí op eigen gelegenheid verder te gaan. En dat resulteerde uiteindelijk in één van de meest populaire toeristische attracties van heel Barcelona. Meneer Gaudí ligt daar waarschijnlijk nog steeds over na te gniffelen in zijn graf.

De twee aparte delen van Park Güell

Park GüellPark Güell bestaat uit twee delen. Er is het het monumentale gedeelte waarbij Gaudí helemaal uit zijn dak is gegaan met onder andere de salamander trap, de slangenbank en de trencadís mozaïeken. Om dit deel te kunnen bekijken moet je een kaartje kopen. Maar er is ook een tweede deel van Park Güell en daar kun je gratis rondlopen.

In het gratis gedeelte van het park kun je het viaduct van de bloem bekijken. Dit is een mooi voorbeeld van Gaudí’s fascinatie voor de natuur. Daarnaast heb je vanuit dit deel van het park niet alleen een mooi uitzicht op het monumentale deel van Park Güell, er is hier ook een fantastisch uitkijkpunt waarbij heel Barcelona aan je voeten ligt.

De verrassing in Park Güell

Park GüellVanuit het gratis gedeelte van Park Güell kun je bovendien naar de grootste verrassing van het park: het huis van Gaudí. Toen ik in 1994 voor het eerst in Park Güell was, had ik het alleen bij het monumentale gedeelte gehouden. Dus het was een aardige verrassing toen ik een aantal jaren geleden wat verder keek dan mijn neus lang was en zomaar dat prachtige huis vond.

Casa Gaudí is ingericht als een museum, en alhoewel je een apart kaartje moet kopen om hier naar binnen te mogen, is het absoluut de moeite waard. Het staat namelijk vol met meubels die hij zelf heeft ontworpen. Gaudí heeft hier ruim twintig jaar gewoond en het huis laat veel van zijn persoonlijke leven zien. Dit museum is dus een echte must see voor iedere Gaudí fan!

Wil je meer over Barcelona en Spanje lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Spanje.

Write A Comment