[vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”none”]

Kreta, Griekenland

[/vc_column_text][vc_separator color=”black” border_width=”2″ css_animation=”fadeIn”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3024″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” css_animation=”none” link=”http://www.lustvoorreizen.nl/het-paleis-van-knossos/”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”3577″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” css_animation=”none” link=”http://www.lustvoorreizen.nl/de-samariakloof/”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_wp_text]Niet lang nadat manlief en ik vanuit het Turkse Kuşadasi een dag naar het Griekse eiland Samos waren geweest, boekten we onze eerste echte reis naar Griekenland. We gingen voor twee weken naar Kreta en dat resulteerde in deze reistips voor Kreta!

Het kustplaatsje Rethymno als uitvalsbasis

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, en als je het mij vraagt heeft dit eiland ook de meeste bezienswaardigheden. Een nadeel daarvan is dat dit eiland erg toeristisch is. Maar gelukkig is de grootste toeristenkermis in en rond Chersonissos in het oostelijke deel van het eiland gecentreerd.

Wij kozen voor een hotel in het kustplaatsje Rethymno, dit ligt halverwege de noordelijke kustlijn. Ook hier is genoeg toerisme, maar een heel stuk minder dan in het oostelijke deel van het eiland. Een ander voordeel van Rethymno als uitvalsbasis is dat het veel centraler op het eiland ligt en dat je daardoor veel makkelijker het hele eiland kunt verkennen.

Wandelen in de Samariakloof

De Samariakloof is 16 kilometer lang en de langste ravijn van heel Europa. Het staat bekend als het meest spectaculaire landschap van Kreta. De kloof begint op een hoogte van meer dan 1000 meter en als je eenmaal aan de wandeltocht bent begonnen kun je maar twee kanten op: vooruit of achteruit.

Ondanks dat ik op dat moment door een flinke schouderaandoening half krom liep, trok ik mijn wandelschoenen aan en ging ervoor. Vooral het laatste stuk heeft manlief me vooruit moet praten, maar na een wandeltocht van zes uur in de brandende zon hadden we wel het volledige traject afgelegd. Ik ben er nog steeds trots op.

Het paleis van Knossos

Het mooiste van Kreta is zonder twijfel het paleis van Knossos. Knossos was grofweg van het jaar 3.000 voor Christus tot ongeveer 1.000 voor Christus de hoofdstad van Kreta. Het paleis van Knossos werd rond het jaar 1.700 voor Christus gebouwd en dat is vandaag de dag nog steeds redelijk goed te zien.

Uiteraard is er aardig wat gerestaureerd, vooral de muurschilderingen. Ook zijn er wat replica’s toegevoegd. Maar deze toevoegingen maken een bezoek aan dit unieke paleis een bijzondere ervaring, het is hierdoor net alsof je terug in de tijd stapt. Het is niet voor niets dat het paleis van Knossos bovenaan mijn lijst met reistips voor Kreta staat!

Reistips voor Kreta

Behalve de Samariakloof en het paleis van Knossos is er nog veel meer op Kreta te zien. Zo zijn we ook Naar Chania en Iraklion geweest. En we hebben een auto gehuurd om een leuke roadtrip door de Amári Vallei te maken.

Op deze pagina heb ik al mijn reistips voor Kreta verzameld, maar als je zelf nog tips hebt zijn die meer dan welkom. Stuur me vooral een berichtje als ik iets heb gemist, dan heb ik weer een reden om een keer terug te gaan![/vc_wp_text][/vc_column][/vc_row]