De Rialtobrug, die al sinds 1591 de twee oevers van het Canal Grande in Venetië verbindt, is niet zomaar een brug zoals je die in veel andere grote Europese steden ziet. Het is namelijk ook gewoon een drukke winkelstraat waar je ontzettend veel souvenirs kunt kopen. En ook ik ben hier voor een souvenir gezwicht…

Lees hier meer overDe oudste en mooiste brug

Venetië heeft een aantal trekpleisters die je absoluut niet mag missen, en de Rialtobrug is er daar een van. Niet alleen omdat dit de oudste brug over de centrale kanaal door Venetië is, ook omdat hij gewoonweg erg mooi is.

De Rialtobrug is wit en heeft een overkapping. In het midden van de brug is de overkapping verhoogd, waardoor het geheel op een oude Griekse tempel lijkt. De statige trappen naar de waterkant maken dat beeld helemaal af.

De Rialtobrug is een drukke winkelstraat

Mocht je nu denken dat je rustig over de Rialtobrug kunt flaneren en vanaf hier een mooi uitzicht over het kanaal hebt, dan moet ik je uit de droom helpen. De brug is namelijk een loeidrukke winkelstraat vol met kraampjes die allemaal souvenirs verkopen.

Heb je helemaal geen zin om voor een souvenir te shoppen en wil je toch perse het kanaal vanaf de Rialtobrug bekijken? Met de nodige moeite kun je je aan de uiteinden van de brug achter de kraampjes langs wurmen en langs de reling van de brug lopen.

Dit heb ik op de Rialtobrug gekocht

De Rialtobrug in VenetiëZoals gezegd, op en om de brug staat het dus vol met kraampjes die souvenirs verkopen. Hele kitscherige souvenirs die gewoon pijn doen aan je ogen, maar ook mooie, zoals Venetiaanse maskers. Venetië viert al sinds de 13e eeuw op geheel eigen wijze carnaval en daarbij worden altijd prachtige extravagante maskers gedragen.

Bij een kraam aan het begin van de Rialtobrug zijn manlief en ik gezwicht voor een Venetiaans masker van de pestmeester. Dit kraaiachtige masker werd in de 14e eeuw door heel Europa door dokters gebruikt om te bepalen of iemand de pest had. In de snavel van het masker zaten kruiden (onder andere jeneverbessen en boerenwormkruid) om de kwade dampen tegen te gaan.

Uiteindelijk verlaagde het masker en de kruiden de besmettingskans niet, ze hadden beter een mondkapje kunnen dragen. Maar een mooi masker is het wel!

Wil je meer lezen over mijn verblijf in Venetië? Kijk dan bij mijn reistips voor Venetië!

Write A Comment