India heeft zijn eigen regels als het om eten en drinken gaat. Ze zijn daar niet open over, dus het duurt even eer je door hebt hoe je bepaalde dingen moet bestellen, zoals secret tea.

Veel hele bijzondere gebruiken

Iedereen gaat naar het noorden van India. Dus manlief en ik wilden naar het zuiden. Het gebaande pad hoeft voor ons niet zo nodig. In Chennai begonnen we een lange rondreis die ons uiteindelijk via de meest zuidelijke punt van India naar Mumbai zou brengen.

We gingen voor de kleurrijke tempels, koeien op straat, mooie natuur en heel veel Indische curry. En dat hebben we daar allemaal gevonden, samen met ontzettend hartelijke mensen en flink veel hele bijzondere gebruiken. Zo kun je je in meerdere tempels laten zegenen door een olifant. Een echte, levende, enorme olifant. Hij legt zijn slurf op je hoofd en dan ben je gezegend.

En het is maar normaal dat je bij de bakker staat en er een koe voor kruipt om als eerste geholpen te worden.

Bier in een roestvrijstalen beker

Doet u mij maar een kopje secret tea

We waren net aan onze rondreis begonnen en we hadden een groot deel van de middag door het stadje Mamallapuram gelopen. Het was ontzettend warm en we waren nog aan het bijkomen van de jet lag. Een klein cafeetje zag er aanlokkelijk uit, dus gingen we aan een tafeltje zitten om wat te drinken. Manlief bestelde een lokaal biertje, want hij vindt het leuk om verschillende bieren te proberen en er zodoende achter te komen wat hij het lekkerste bier van het land of de streek vindt.

De man van de bediening bracht hem een glas en een flesje bier dat in een hoge roestvrijstalen beker stond. De man zette het glas op het tafeltje en het flesje in de roestvrijstalen op de grond. We keken hem vragend aan, maar de reden waarom hij dat deed bleef uit. We besloten dat het bier op die manier wel koeler zou blijven.

 

Secret tea

Doet u mij maar een kopje secret teaEen paar dagen later waren we in Pondicherry en besloot manlief dat hij wel weer een biertje wilde proberen. Hij speurde de hele kaart af, maar er stond geen bier vermeld. Hij hield een man van de bediening aan en vroeg of ze ook bier schonken. ‘Nee, we hebben geen bier,’ antwoordde de man. ‘We hebben wel secret tea.’ Zowel manlief als ikzelf vonden dat secret tea wel spannend klinken, dus besloot hij dat maar gewoon te bestellen.

Niet veel later verscheen er een theepot van aardewerk en twee bijpassende kopjes op tafel. Er bleek gewoon bier in de theepot te zitten. We begrepen er niets van, want dit was het Hindoestaanse deel van India. Hindoestanen hebben niets tegen alcohol, waarom al die geheimzinnigheid?

Geheim gebruik

Uiteindelijk in Thanjavur kwamen we iemand in de bediening tegen die ons kon uitleggen waarom bier in de Indiase horeca vooral secret tea wordt genoemd. In India zijn vergunningen om alcohol te mogen schenken ontzettend duur. De meeste restaurants en café’s hebben die vergunning dus helemaal niet.

Officieel mogen ze daarom geen alcohol schenken, vandaar dat ze het secret tea noemen en het bier zoveel mogelijk buiten beeld willen houden. Zo kunnen ze ook niet worden betrapt en een hoge boete krijgen. In alle tientallen plaatsen waar we daarna zijn geweest hebben we iedere keer gewoon secret tea besteld en we kregen altijd wat we wilden. We voelden ons wel echte insiders, met onze kennis over dit geheime gebruik.

Wil je meer lezen over India? Bekijk dan mijn reistips voor India.

Write A Comment