Voor de mensen die meer dan alleen Nessebar willen zien als ze aan de Bulgaarse kust zijn, is er ook nog het sfeervolle Sozopol. Het ligt ongeveer 80 kilometer zuidelijker van Slantsjev Brjag (Zonnestrand) en het is een leuk dagtripje.

de Oude Stad van Sozopol

Sozopol is een schiereilandje in de Zwarte Zee en het is een van de oudste steden van heel Bulgarije. Dat is ook de grootste reden waarom het hier overloopt van de sfeer. Alles is even antiek en charmant. En waar je in Nessebar naast alle oude bezienswaardigheden vooral heel veel toerisme vindt, is dat in Sozopol stukken minder.

Vooral de Oude Stad van Sozopol kan door voor een openluchtmuseum. Het bestaat uit smalle steile straatjes en er staan nog ruim 150 schilderachtige huizen met de typerende Zwarte Zee bouwstijl. Als je graag leuke foto’s voor je Instagram account wil maken, kun je hier je hart ophalen.

Het archeologische museum van Sozopol

Sozopol is al ruim 2500 jaar oud, het is ooit als de stad Apollonia door de Grieken gesticht. Het is eeuwenlang een belangrijke handelspost aan de Zwarte Zee geweest, zo belangrijk dat Apollonia zelfs een eigen munt had.

De vondsten uit die Griekse tijd zijn nu te bekijken het archeologische museum van Sozopol, een afzichtelijk blok beton vlakbij de vissershaven. De binnenkant van het museum  is gelukkig wel de moeite waard, de kleine collectie met oude voorwerpen is overzichtelijk en leuk om even te bekijken.

Een piepkleine kerk

SozopolOok in Sozopol struikel je over de kerken. Ik heb ze niet allemaal bezocht, want zo’n kerkliefhebber ben ik niet. Toch heb ik een leuke gevonden die de moeite waard is. Het is de Sveti Zosim Church aan de rand van de Oude Stad en hij is piepklein. Zo klein dat je er bijna aan voorbij loopt. Binnen vind je de typisch Bulgaarse orthodoxe kitsch, maar niet te veel. Er was niet meer ruimte voor extra overdaad.

Het kerkje is in 1837 bovenop de fundamenten van een veel ouder gebouw gezet en het is nog steeds in gebruik. Sveti Zosim is de beschermheilige van de zeelieden, binnenin de kerk zijn meerdere iconen van de verheven man te vinden. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar dat is het leuke van reizen. Je doet kennis op die je in andere gevallen nooit had geweten!

Wil je meer over Bulgarije lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Bulgarije.

 

Write A Comment