Er zijn veel mooie dingen om te doen en te zien in de sfeervolle stad Hanoi en het Thang Long Waterpoppentheater staat daarbij met stip bovenaan. Deze Vietnamese kunstvorm zorgt namelijk voor een uniek avondje uit.

Het ontstaan van het waterpoppenspel

Het Vietnamese waterpoppenspel begon honderden jaren geleden in het noorden van Vietnam. Toen gingen mensen in het water van de rijstvelden staan en besloten om poppen over het water te laten bewegen. Daarbij zaten de poppenspelers achter een groot scherm dat ook als decor diende, door lange de latten onder de poppen leek het net alsof de poppen over het water zweefden.

Vandaag de dag is deze kunstvorm nog steeds erg populair, ware het niet dat de grotere theaters vooral vol zitten met toeristen. Met liedjes in authentieke operastijl wordt een verhaal verteld dat door de poppen wordt uitgevoerd. Het zijn vaak Vietnamese volksverhalen, zoals de viering van de rijstoogst. Het laat het oude dorpsleven zien, het oogsten op het land en dansjes van mythische wezens.

Het Thang Long Waterpoppentheater

Het Thang Long Waterpoppentheater in HanoiHet waterpoppenspel is op meerdere plekken in Vietnam te zien. Maar omdat de traditie uniek is voor het noorden van Vietnam, is het natuurlijk het leukste om dit ook in het noorden te zien. De beste locatie daarvoor is het Thang Long Waterpoppentheater in Hanoi. Dit is een origineel waterpoppentheater en het is inmiddels erg beroemd. De opvoering is dan ook een echt kunstwerk van samenspel, want vaak zijn er meer poppenspelers nodig om een enkele pop te bedienen.

Bij de voorstelling zit een compleet Vietnamees orkest dat traditionele muziek speelt met drums, houten bellen, hoorns en fluiten van bamboe. Uiteraard wordt er ook gezongen en dat is voor de gemiddelde westerling wel even wennen. Voor ons klinkt het namelijk vaak als kattengejank. Het mag de pret niet drukken, want het blijft een prachtig schouwspel.

Tips voor tickets van het Thang Long Waterpoppentheater

De Thang Long Waterpoppenshow is een van de populairste attracties in Hanoi en tickets zijn erg snel uitverkocht. Met deze drie tips ben je verzekerd van goede plaatsen:

  1. Ga naar het theater zodra je in Hanoi aankomt. Bij de kassa kun je dan tickets voor een voorstelling van een paar dagen later kopen.
  2. Ben je maar kort in Hanoi? Reserveer dan tickets via de website van het Thang Long Waterpoppentheater.
  3. Probeer plaatsen zo dicht mogelijk bij het podium te krijgen. Er kunnen een paar honderd mensen in het theater en de poppen zijn niet heel groot.

Wil je meer lezen over Vietnam? Kijk dan bij mijn reistips voor Vietnam.

Write A Comment