Het Topkapipaleis in Istanbul had het decor voor de sprookjes van 1001 nachten kunnen zijn. Het is alles wat je je voorstelt bij Arabische sprookjes, van extravagante troonzalen en schatkamers, tot een harem.

Een paleis dat alle andere paleizen overtrof

Het Topkapipaleis was vanaf de 15e eeuw de residentie van Ottomaanse sultans. Het Ottomaanse rijk was een islamitisch rijk dit in de 16e eeuw zo uitgebreid was dat het noord Afrika, het Midden Oosten en een deel van zuidoostelijk Europa besloeg. De Sultan van het Ottomaanse rijk was dus niet alleen erg machtig, hij was ook ontzettend rijk. Rijk genoeg om een paleis te laten bouwen dat alle andere paleizen overtrof.

De hoogtepunten van het Topkapipaleis

Het Topkapipaleis - een sprookje van 1001 nachten 8Vandaag de dag is het Topkapipaleis een museum waar je uren in rond kunt dwalen. Ik vond de harem van het paleis het mooiste. Dit is een apart gebouw en hier woonden ooit honderden vrouwen die niet alleen mooi, maar ook intelligent waren.

De harem bestond uit aparte vertrekken voor de officiele vrouwen van de sultan, de vele concubines en hun grote stoet kinderen. Het is dus een enorm gebouw, dat zwaar werd bewaakt door euneuchen.

De harem is nog overdadiger versierd dan de rest van het paleis, hier zijn de mooiste tegels te vinden. Ook de fantastische troonzaal is een onderdeel van het haremgebouw. Hier ontving de sultan goede vrienden en vertrouwelingen, en er werden uitbundige feesten gehouden.

Houd er rekening mee dat je voor de harem een apart kaartje nodig hebt dat je alleen bij de algemene entree kunt kopen. Op de website van het Topkapi Museum is meer informatie te vinden over de verschillende vertrekken en de entreeprijzen.

De tuinen van het Topkapipaleis

Het Topkapipaleis heeft vier grote tuinen. Het grootste deel van de tuinen is omzoomd door muren of gebouwen zoals de schatkamer en de bibliotheek. De privétuin van de Sultan is meer open en vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht over de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn.

Meer lezen? Kijk dan op de overzichtspagina van Istanbul.

Write A Comment