Het komt niet vaak voor dat een universiteit bovenaan de lijst van bezienswaardigheden van een stad staat, ook dit is een van de dingen die Dublin bijzonder maken. Zonder een bezoek aan Trinity college is je bezoek aan de hoofdstad van Ierland echt niet compleet.

Waarom is Trinity College de moeite waard?

  • Trinity College is het oudste en beroemdste opleidingsinstituut van heel Ierland.
  • Je treedt hier in de voetsporen van wereldberoemde schrijvers zoals Jonathan Swift, Oscar Wilde en Bram Stoker.
  • Houd je van boeken? Trinity College is de nationale bibliotheek van Groot-Brittannië en Ierland en heeft een collectie van meer dan 3 miljoen boeken.
  • Trinity College heeft een museum voor moderne kunst, de Douglas Hyde Gallery of Modern Art . Hier kun je ook een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van Dublin zien.

Het Book of Kells

De bibliotheek van Trinity College bestaat uit meerdere gebouwen. The Old Library uit de 17e eeuw is (overduidelijk) het oudste en het mooiste. Niet alleen omdat het interieur van de bibliotheek zo in een Harry Potter-film zou passen, maar ook omdat het beroemde Book of Kells hier te zien is.

Trinity CollegeHet Book of Kells zijn vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn. In het jaar 800 (!) werd dit door Keltische monniken geschreven. De pagina’s zijn prachtig versierd en stuk voor stuk kunstwerken. Uiteraard kun je niet gewoon door de boeken gaan bladeren, want de boeken liggen in vitrine’s. Je moet het doen met de pagina’s die van de opengeslagen boeken te zien zijn.

Er zijn ook nog andere historische boeken in The Old Library te zien, zoals The Book of Durrow (7e eeuw) en the Book of Howth (16e eeuw). Kortom: de gemiddelde boekenliefhebber moet hier rekening houden met overmatig gekwijl.

De geheimen van Trinity College

Trinity CollegeEen student van Trinity Collega zal nooit onder de Campanile (de klokkentoren op het terrein) doorlopen. Er heerst namelijk een bijgeloof dat als je als student onder de Campanile staat of loopt en de klok luidt, je voor je jaarlijkse examens zal zakken. Als je dit toch overkomt, kun je dit alleen ongedaan maken door de voet van het beeld van George Salmon aan te raken voordat de klok voor de vijfde keer slaat.

Trinity College is in 1592 gesticht en was alleen toegankelijk voor protestante studenten. Tot 1966 was het voor katholieken verboden om hier een studie te volgen. Als ze dat toch deden, werden ze geëxcommuniceerd.

Er zullen vast nog veel meer geheimen en opmerkelijke tradities zijn, maar daar kom je als gemiddelde toerist niet zomaar achter. Weet jij toevallig wel een bijzonder feitje over Trinity College? Laat het me dan in de comments weten!

Wil je meer over mijn verblijf in Dublin lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Dublin.

Write A Comment