Wat kost een verre reis nou eigenlijk? Het lijkt allemaal alsof er bakken met geld in gaan zitten, maar de kosten van een verre reis kunnen erg meevallen. Zeker als je deze tips opvolgt!

Wat kost een verre reis?

Veel mensen denken dat het maken van een verre reis ontzettend veel geld kost. Dat hoeft alleen helemaal niet zo te zijn. Als je vooraf goed bedenkt wat het mag kosten en je je goed inleest op bijvoorbeeld de website van Lonely Planet, kun je makkelijk besparen op reiskosten. Sterker nog, als je de volgende tips opvolgt, ben je met een maand in Azië minder geld kwijt dan tijdens twee weken in het zuiden van Frankrijk.

1. Bespaar reiskosten door een goedkope bestemming te kiezen

Wat kost een verre reis?
Een budget accommodatie in Cambodja

Feitelijk kun je je reis zo duur maken als je zelf wil. Maar de bestemming is daarbij wel heel belangrijk. Zo is een reis naar Japan of Australië al snel peperduur. Niet alleen de vliegtickets zijn duur, ook het verblijf en het eten en drinken is er flink aan de prijs. Als je een beperkt reisbudget hebt, kun je beter naar een land gaan waar de dagelijkse kosten een stuk lager liggen. Dat maakt de kosten van een verre reis een stuk lager. Het ideale land hiervoor is India. Vervoer, overnachtingen en eten en drinken zijn er spotgoedkoop en je kunt er prachtige reizen maken. Maar ook landen als Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam zijn niet duur.

 

2. Backpacken is goedkoper dan georganiseerd rondreizen

Wat kost een verre reis? Heel wat meer als je een georganiseerde rondreis boekt. Natuurlijk is dat een stuk relaxter dan dat je alles zelf moet regelen, maar het is ook een heel stuk duurder. Trek gewoon de stoute schoenen aan en boek zelf een vliegticket (lees wel eerst de derde tip!). Schaf wel een Lonely Planet gids aan, hierin staan onmisbare tips hoe je makkelijk van de ene plaats naar de andere komt en waar je goedkoop kunt eten en slapen. Uiteraard kun je ook veel geld besparen door in een hostel met gedeelde (bad)kamer of eenvoudig hotel te slapen in plaats van een luxe vier sterren hotel. En is het werkelijk nodig dat je drie keer per dag in een duur restaurant eet? Streetfood kost bijna niets en is nog lekkerder ook.

3. Bespaar op vliegtickets en gebruik nachttreinen

Wat kost een verre reis?
De nachttrein in India

Het vliegticket slokt al snel het grootste deel van je budget op. Als je een beperkt reisbudget hebt, moet je niet voor een directe vlucht gaan. Een directe vlucht naar bijvoorbeeld Bangkok is duurder dan een vlucht naar Bangkok met een tussenstop ergens op de route. Ook kun je aardig wat besparen op reiskosten door op je bestemming nachttreinen te gebruiken. In zowat alle Aziatische en Zuid Amerikaanse landen (hier zijn het veelal bussen) heb je nachtelijk vervoer en dat is echt ideaal. Voor weinig geld boek je een overnachting en ben je tegelijkertijd onderweg naar je volgende bestemming. Dat is een stuk goedkoper dan een binnenlandse vlucht of een nacht in een hotel.

Write A Comment