De Bamboo Train in Battambang is zonder twijfel het leukste vervoersmiddel dat we ooit gebruikten. De trein zelf stelt niet veel voor, maar er is gegarandeerd lol. Vooral als je een tegenligger tegenkomt.

Reistips Battambang

Battambang ligt in het noordwesten van Cambodja, zo’n twee uur rijden van de Thaise grens. Op zich heeft deze stad zelf niet heel veel te bieden. Battambang is een middelgrote stad met wat tempels, koloniale gebouwen en een markt. Wat Battambang zo bijzonder maakt, is het platteland net buiten de stad. Hier op het platteland zijn, naast de ongerepte natuur en kleine dorpjes, mooiere tempels te vinden dan in de stad zelf. En dan is er ook nog de Bamboo Train die door de rustieke natuur crost.

Bamboo Train

De Fransen hebben tijdens hun overheersing van Cambodja een mismaakt netwerk van spoorwegen neergelegd. Dat netwerk is tomeloos onpraktisch, incompleet en een ratjetoe van afwijkende maten in rails. Desondanks wist de lokale bevolking in de omgeving van Battambang een nuttige besteding te bedenken voor een stuk rails dat er tussen de bosjes ongebruikt lag te verstoffen. Ze bouwden met wielen en bamboe de Bamboo Trains. Zo’n trein bestaat uit niet veel meer dan twee paar wielen, een flinterdun bovenstel van bamboe om op te zitten en een motortje. Met deze treintjes vervoeren de boeren hun rijst en groente van de ene plek naar de andere.

Tegenliggers op de rails

Het mooiste aan de Bamboo Trains is dat ze makkelijk in- en uit elkaar te zetten zijn. En dat is ook wel nodig, want er ligt maar een enkel spoor en de treintjes rijden in beide richtingen. Tegenliggers zijn er dus regelmatig. Als er twee treintjes tegenover elkaar komen te staan, wordt een treintje uit elkaar gehaald, naast het spoor gelegd en kan de tegenligger passeren. Daarna wordt het treintje net zo makkelijk weer in elkaar gezet en kan de reis verder gaan. En die reis gaat een stuk sneller dan je zou verwachten! Het motortje achterop een Bamboo Train gaat sneller dan een gemiddelde opgevoerde bromfiets. Je kunt daarom beter je mond dichthouden als er wordt gereden, anders zit je tijdens de rit vooral vliegen weg te slikken…

Een motorfiets gaat altijd voor

Natuurlijk zijn er ook regels bedacht voor het gebruik van het spoor. Zo is het treintje met de minste passagiers altijd het treintje dat uit elkaar gehaald wordt. Tenzij dat treintje een motorfiets vervoerd, want een motorfiets gaat altijd voor. Motorfietsen zijn heilig in Cambodja.

Wil je meer lezen over Cambodja? Kijk dan bij mijn reistips voor Cambodja.

Follow my blog with Bloglovin

Write A Comment