Tijdens onze rondreis door China hebben we natuurlijk ook de Chinese Muur bezocht. Maar dat deden we niet in Mutianyu of Badaling, de bekendste plaatsen bij de muur. Wij gingen naar het minder drukke Jinshanling.

Met Koning Aap naar China

Manlief en ik hadden bij onze reis door China voor gemak gekozen en een semi-georganiseerde reis bij Koning Aap geboekt. Dit hield in dat alle overnachtingen en het vervoer (ook openbaar vervoer) geregeld waren en dat we ter plaatse zelf konden beslissen wat we wilden doen.

We waren met de trein vanuit Beijing naar de noordelijkere stad Chengde gereisd en op onze weg terug naar het zuiden, hadden we met onze reisgenoten een eigen bus. Hierdoor konden we makkelijk stoppen bij het afgelegen Jinshanling, wat op zo’n 160 kilometer ten noorden van Beijing ligt.

Liftend naar Jinshanling

Die eigen bus was geen overbodige luxe, want Jinshanling is geen stad of dorp. Jinshanling is de naam van het deel van de Chinese Muur dat hier te zien is. Tenminste, dat was in 2005 zo. Ik heb begrepen dat er inmiddels heel wat meer activiteiten in en om Jinshanling zijn en dat je er ook gewoon zonder al te veel gedoe met het openbaar vervoer kunt komen.

In onze tijd, veel langer geleden dan het in mijn gedachten lijkt, was er echt niets te doen in Jinshanling. De overige toeristen waren op één hand te tellen en vrij snel nadat we aan waren gekomen, meldden zich ook twee Australische jongemannen. Ze waren naar Jinshanling komen liften en zouden graag met onze bus naar de volgende bestemming mee willen rijden. Uiteraard kon dat, er was plaats genoeg.

Overdondering

De Chinese Muur bij JinshanlingDe muur is niet op vlak land gebouwd. Het ligt in bergachtig gebied, en de muur kronkelt over de hoogste punten heen. Een kabelbaantje brengt je met een snelheid van zo’n vijf centimeter per uur vlak bij een toren waar een toegang in is gebouwd. Maar tijdens die ellenlange rit hadden we wel een spectaculair uitzicht. Het is prachtig om tussen het groen die legendarische muur op te zien doemen en hoe die zich zo ver als je kunt kijken door de bergen slingert.

Bij Jinshanling is iets meer dan 10 kilometer van de muur gerestaureerd, samen met meer dan 60 uitkijktorens. En het enige wat we konden doen terwijl we over die muur liepen, was naar de enorme omvang staren. Het is onbeschrijfelijk wat er allemaal door ons heen ging toen we over de muur liepen, starend in de verte. Ik denk dat overdondering de lading redelijk dekt. Overal waar je kon kijken zag de muur kronkelen. Overal. En vanuit iedere uitkijktoren was het uitzicht weer mooier.

Een glorieus monument

De Chinese Muur bij JinshanlingDe Chinese Muur mag dan feitelijk niet meer dan een verdedigingsmuur zijn, gebouwd uit angst voor noordelijke volken die er andere gewoonten op nahielden. En natuurlijk zijn er onnoemelijk veel mensen gestorven toen dit enorme bouwwerk tot stand kwam.

Maar dat neemt niet weg dat het in ieder opzicht een glorieus monument is. Niet alleen omdat het 6.000 kilometer lang is, maar ook omdat het zo onvoorstelbaar mooi is om die stenen sliert over de groene bergen te zien zwieren.

Samen met onze nieuwe Australische vrienden reden we uiteindelijk verder, met een hoofd vol geweldige indrukken en een geheugenkaart vol foto’s. Het was onvergetelijk.

Wil je meer lezen over onze reis door China? Kijk dan op de overzichtspagina van China.

Write A Comment