Voor een bruisend uitgaansleven moet je niet in Daumazan zijn. Op een gemiddelde dag kun je er een kanon afschieten en in de avond kun je hoogstens wat Frans gemompel uit het café horen komen.

Uitgestorven op straat

Daumazan sur Arize - FrankrijkDaumazan is een slaperig stadje van zo’n 600 inwoners. Er wonen vooral oudere mensen, omdat de jongeren steeds meer naar de grotere steden zoals Toulouse trekken. Dat is vooral op de warme zomerdagen te merken, het is dan zowat uitgestorven op straat. Er zijn wat oudjes die de planten in hun tuin snoeien, een enkeling is te vinden in het supermarktje of bij de bakker. Verkeer is er ook nauwelijks.

Mooie huizen en een middeleeuwse kerk

Net buiten het centrum, bij de brug over de Arize, is in de zomer een groot veld met zonnebloemen te vinden. Aan de oever van de rivier de Montbrun staan huizen met balkons boven de rivier. Deze huizen zijn karakteristiek voor Daumazan. Daarnaast is het leuk om langs de mooie huizen rond de markt te lopen. Je komt dan vanzelf bij de kerk uit, de belangrijkste bezienswaardigheid van Daumazan. De Saint-Sernin kerk staat er al sinds de 12e eeuw en is gebouwd in de typische eenvoudige middeleeuwse Romaanse stijl. Het is maar een kleine kerk, maar met name binnen is het erg sfeervol. Als je foto’s wil maken, wordt een kleine donatie gewaardeerd.

Een handvol winkels

Daumazan sur Arize - FrankrijkWinkels zijn er niet veel in Daumazan, er is een piepkleine supermarkt, een bakker, een slager, een pizzeria, een matig ogend restaurant en een Franse versie van een bruin café. Als je bijvoorbeeld iets als een ventilator nodig hebt, kun je beter naar het moderne deel van Foix rijden. Hier zijn megagrote supermarkten (maar ook een gewone Lidl) en allerlei andere handige winkels. Grote supermarkten zijn overigens ook dichter in de buurt, aan de receptie van Château Cazalères kunnen ze precies uitleggen waar.

Write A Comment