Bangkok is enorm en overweldigend, vooral als je voor het eerst in een Aziatische metropool bent. Daarom heb ik voor jou de 8 mooiste bezienswaardigheden van Bangkok op een rijtje gezet. Dat scheelt een hoop geblader in reisgidsen!

Tip 1: Wat Phra Kaew

Je kunt er niet omheen: het tempelcomplex van Wat Phra Kaew is het mooiste en belangrijkste in Thailand. En misschien zelfs wel van heel Zuidoost Azië. Het complex bestaat uit talloze pagode’s, standbeelden en gebouwen en alles is even kleurrijk gedecoreerd.

In de bot, het gebouw dat het middelpunt van Wat Phra Kaew is, staat de smaragden Boeddha. Dit is maar een klein beeld, maar wel het meest heilige van het hele land. Het beeld heeft zelfs een eigen kledingcollectie!

Let op: je bent hier niet in een half uurtje uitgekeken, dus trek er genoeg tijd voor uit. Houd er ook rekening mee dat je met blote schouders of blote knieën niet naar binnen mag.

Tip 2: Wat Arun

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokNog een tempel?!? Jazeker, want ook al heb je net een halve dag in Wat Phra Kaew rondgelopen, Wat Arun is een pareltje die je niet zomaar over wilt slaan. Het meest opvallende onderdeel van de tempel zijn de vijf hoge torens (prangs). Deze prangs zijn allemaal met stukjes porselein versierd en de middelste prang, die 79 meter hoog is, kun je met steile trapjes beklimmen.

In tegenstelling tot de Wat Phra Kaew wonen er bij Wat Arum wel boeddhistische monniken, en dat maakt deze tempel extra levendig.

Tip 3: Boottocht over de Chao Phraya

De tempel Wat Arun ligt aan de rivier de Chao Phraya, een rivier die door heel Thailand loopt. Vlakbij Wat Arun is een steiger waar je op de Chao Phraya Tourist Boat kunt stappen. Het boottochtje dat zij aanbieden is spotgoedkoop en vanaf het water kun je tempels, hoge gebouwen en gewone woonhuizen zien.

Zo’n vaartochtje is even fijn zitten als je al een paar uur door de drukke stad hebt gedwaald. Veel rust is er alleen niet, want er is iemand aan boord die zowel in het Thais als in het Engels met een microfoon vertelt waar de boot langs vaart. En er is geen enkel verschil tussen de Thaise en Engelse versie te ontdekken.

Tip 4: Streetfood

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokLaten we even gewaagd gaan doen en het over de talloze eetstalletjes in de straten van Bangkok hebben. Want ook al kleven er (letterlijk) veel risico’s aan al dat streetfood in de vorm van bacteriën, je zult nergens lekkerder en goedkoper eten.

De beste eetstalletjes vind je aan Khao San Road, rondom het Victory Monument en Silom Road. In principe is alles veilig om te eten, maar een beetje kritisch kijken kan geen kwaad. Kijk of het stalletje er schoon uitziet en of het vlees niet ongekoeld in de zon ligt.

Tip 5: Jim Thompson House

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokJim Thompson (1906 – 1967) was een Amerikaanse zakenman en architect die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Amerikaanse leger in Azië werd gestationeerd. Maar ondanks de oorlog had meneer Thompson het prima naar zijn zin in Thailand. Daarom besloot hij na het einde van de in Bangkok te gaan wonen. Hij verzamelde zes traditionele Thaise woningen van teakhout en liet die vervolgens op zijn grondgebied in Bangkok plaatsen. Daarna zette hij een indrukwekkende collectie Aziatische kunst op.

Vandaag de dag is het huis van Jim Thompson een museum, gelegen in een mooie jungletuin waarbij je amper door hebt dat je je eigenlijk midden in een drukke wereldstad bevindt. Je kunt hier niet alleen traditionele Thaise huizen en Aziatische kunst zien, er wordt ook getoond hoe zijde wordt gemaakt. En je kunt er heerlijk wat eten en drinken.

Kijk voor een goede indruk over dit bijzondere museum ook op de website van het Jim Thompson House.

Tip 6: Monk Bowl Village

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokEr was een tijd waarin de monniken hun dagelijkse aalmoezen met handgemaakte kommen verzamelden, maar dat is decennia geleden. Inmiddels komen de meeste kommen van monniken gewoon uit fabrieken. Om te voorkomen dat de traditionele manier van kommen maken uit zou sterven, richtte koning Rama I (1737 – 1809) drie dorpjes in de omgeving van Bangkok op. In deze dorpjes werden de kommen nog op de oorspronkelijke manier vervaardigd.

Vandaag de dag is er nog maar een van die dorpjes over, het Ban Baat Monk Bowl Village. En dit ‘dorpje’ bestaat alleen nog maar uit een paar straten aan de rand van het centrum van de uitgedijde stad. Toch is het erg leuk om hier een kijkje te nemen. Niet alleen om te zien hoe de kommen gemaakt worden, maar ook om te zien hoe de lokale bevolking werkt en leeft.

Tip 7: Het Dusitpaleis

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokHet paleizendistrict in de wijk Dusit is het resultaat van de reizen die Rama V aan het einde van de 19e eeuw maakte. De koning zag in Europa dat vorsten paleizen in ruimtelijke buitengebieden hadden, volop in de natuur. Daarom liet Rama V een nieuw koninklijk paleis in de ruime tuinen van Dusit bouwen. Het geheel van gebouwen is prachtig geworden, en veel van hen kun je ook van binnen bezichtigen.

De mooiste gebouwen zijn het Vimanmekpaleis, dat volledig van teakhout is gebouwd en het Chitraladapaleis. Koning Bhumibol (Rama IX) heeft tot aan zijn dood in het Chitraladapaleis gewoond.

Tip 8: Een ritje in een tuktuk

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokEen ritje in een tuktuk is een onlosmakelijk onderdeel van een verblijf in Bangkok. Het is een fantastische ervaring om in zo’n klein karretje tussen het drukke verkeer van de stad te slalommen. Pas alleen wel op, want de Thaise middenstand weet heel goed dat toeristen een ritje in een tuktuk leuk vinden.

Het is hierdoor in veel gevallen duurder om tussen de uitlaatgassen in zo’n klein koekblik gevouwen te zitten, dan om een comfortabele taxi met airco te nemen. En als je een tuktuk bij een bekende trekpleister zoals de Wat Phra Kaew neemt, is het zelfs drie keer zo duur. Bovendien word je dan tijdens je rit ook nog eens bij een aantal winkels naar binnen geduwd zodat de tuktuk chauffeur extra commissie kan verdienen.

Let dus goed op waar je een tuktuk neemt en spreek van tevoren de prijs af. Laat ook met klem weten dat je echt, echt, echt geen winkels wil zien.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze 8 bezienswaardigheden van Bangkok?

De 8 mooiste bezienswaardigheden van BangkokDeze bezienswaardigheden van Bangkok hebben manlief en ik in drie volle dagen afgewerkt. Dat waren weliswaar drie hele volle dagen, maar we hebben dan ook bij alle bezienswaardigheden ruim de tijd genomen. En we waren ook de nodige tijd kwijt met zoeken, want het Jim Thompson House ligt behoorlijk verscholen en ook Monk Bowl Village is niet heel makkelijk te vinden.

Wil je het wat rustiger aan doen? Ga dan gewoon voor vier of vijf dagen, of kies ervoor om vooral taxi’s te gebruiken in plaats van het openbaar vervoer en veel lopen.

Wil je meer lezen over mijn reis door Thailand? Kijk dan bij mijn reistips en reisverhalen over Thailand.

Write A Comment