Het Oude Raadhuis in Praag is oud en best mooi, maar het oogt niet bijzonder. Totdat je naar de zuidkant van dit gebouw loopt. Hier hangt de astronomische klok, waar dagelijks hordes toeristen naar komen kijken.

Wat is er zo bijzonder aan de astronomische klok?

Allereerst is de astronomische klok in Praag (in het Tsjechisch: Prazsky Orloj) stokoud. De klok en de astronomische wijzerplaat werden al in 1410 gemaakt. Dit complete uurwerk vertelt niet alleen hoe laat het is, maar ook hoeveel tijd er verstrijkt tussen zonsopgang en zonsondergang. Daarnaast geeft het ook de plaats van de zon in de dierenriem en de sterrentijd aan. Dat is een behoorlijk stukje vernuftige techniek voor de 15e eeuw.

Wacht, er is nog meer!

In 1791 werd er een onderdeel aan de astronomische klok toegevoegd: de Parade van de Apostelen. Ieder uur gaan er twee deurtjes open en komen er beelden van alle twaalf de apostelen voorbij. Onder de klok hangt een wijzerplaat met medaillons, waarop ieder medaillon voor een maand staat. Hier zijn verder geen wijzers of bewegende onderdelen, op ieder uur stroomt het hele plein vol met mensen die naar de verschillende apostelen komen kijken.

In 2010 bestond de astronomische klok in Praag 600 jaar. Ter ere van die verjaardag werd er een speciale verlichting op de klok geprojecteerd. Dit is een filmpje van die mooie projecties.

Voor de oplettende kijkers

Als je echt goed oplet, kun je zien dat er bij de atronomische klok meer beweegt dan alleen de apostelen. Naast de klok met atronomische wijzerplaat staan namelijk in totaal vier beelden, twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant. Deze beelden hebben een betekenis:

  • Meest links: een beeld van een man met een spiegel. Dit stelt ijdelheid voor.
  • Links: een beeld van een man met een zak goud. Dit stelt hebzucht voor.
  • Rechts: een beeld van een skelet. Dit stelt de dood voor.
  • Meest rechts: een beeld van een man met een muziekinstrument. Dit stelt verlangen voor.

Het skelet heeft een bel vast. Precies op het uur slaat het skelet op de bel en schudden de overige drie figuren met hun hoofd. Vervolgens slaat het skelet bij iedere slag van de klok ook op de bel.

Heb jij de astronomische klok in Praag gezien en is je dit ook opgevallen? Ik ben benieuwd!

Write A Comment