Drijven in de Dode Zee is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Jordanië of Israël. Ik was alleen niet bepaald slim toen ik een duik nam. Lees mijn tips en wees beter voorbereid!

Tip 1: Laat je hippe badkleding thuis

Veel mensen smeren aan de oever van de Dode Zee hun hele lichaam in met de mineraalrijke modder. Dat is heel fijn, want je huid wordt er zo zacht van als een perzik. Maar de modder en hoge concentratie zout zorgen voor lelijke vlekken in je badkleding. Die vlekken krijg je er niet zomaar uit, zeker niet met een handwasje als je onderweg bent. Neem dus vooral een oude reserve bikini of zwembroek mee.

Tip 2: In de Dode Zee kun je niet op je buik zwemmen

Ik vond zwemmen in de Dode Zee sowieso al geen makkelijke opgave. Allereerst moet je een behoorlijk eind in ondiep water door een flinke laag modder worstelen voordat je in een beetje diep water komt. Tenminste, dat was zo in de badplaats vlakbij Madaba in Jordanië. De reden waarom de zeer belangrijke derde tip een grote aanrader is, speelde bij al dat geworstel ook een behoorlijke rol.

De Dode Zee in JordaniëToen ik uiteindelijk in enigszins diep water lag begonnen inderdaad vooral mijn armen en benen direct te drijven. Ik wilde naar een nog dieper stuk zwemmen, dus draaide ik me op mijn buik. Hierbij kwamen naast mijn armen en benen ook mijn billen flink naar de oppervlakte, waardoor ik een flinke slok binnenkreeg. Een slok gewoon zeewater is al geen feestje, een slok van de Dode Zee met ruim tien keer zoveel zout is gewoonweg een gruwel.

Tip 3: Ga je niet van te voren scheren!

Het klinkt zo logisch als wat. Als je in superzout water gaat liggen is het niet prettig als je amper een uur eerder ijverig een scheermesje over je benen, bikinilijn en oksels hebt gehaald. Maar op die dag kwam dat niet in me op toen ik vond dat ik iets te stoppelig was. Het resultaat was een hele jodelsessie terwijl ik me door de kleverige modder in het steeds dieper wordende water begaf. Het prikt natuurlijk als een malle zodra dat zoute water je pas geschoren huid aanraakt…

Ondanks de drie bovenstaande nadelen die ik tegen kwam toen ik niet al te charmant de Dode Zee ontdekte was het een ontzettend bijzondere ervaring. Mocht je in de gelegenheid zijn om in deze regio naast alle prachtige archeologische bezienswaardigheden wat tijd vrij te maken voor dit fenomeen, neem er de tijd voor en geniet. Met deze drie tips gaat je dat zeker lukken!

Wil je meer over Jordanië lezen? Kijk dan bij mijn reistips voor Jordanië.

Write A Comment