Een dag in Andorra is vanuit de Franse Ariège goed te doen. De reistijd viel uiteindelijk wel tegen, maar het dwergstaatje bleek toch echt de moeite waard te zijn.

Reisdetails Andorra

  • Bezocht:             Canillo en Andorra la Vella
  • Duur:                    1 (lange!) dag
  • Periode:              Augustus 2016
  • Vervoer:              Auto

Een dag in Andorra

Volgens onze navigatie zouden we zo’n anderhalf uur nodig hebben om vanuit Daumazan sur Arize naar de hoofdstad Andorra La Vella te rijden. In de praktijk hadden we na die tijd net de grens bereikt. Er zijn namelijk onderweg meerdere knelpunten waar het verkeer flink stagneert. De lange rit was hoe dan ook prachtig. Zodra we eenmaal uit de laaghangende bewolking reden, werden we getrakteerd op geweldige uitzichten over de Pyreneeën.

Canillo in Andorra

Het was ons doel om naar de hoofdstad Andorra la Vella te rijden en van daaruit verder te kijken. Maar toen we langs het idyllische plekje van de Sint Johannes van Caselles kerk in Canillo reden, zijn we spontaan uitgestapt. De 12e eeuwse kerk is in een Romaanse stijl gebouwd die zo typisch is voor Andorra. De kerk is piepklein, als het gebouw geen toren zou hebben, zou je denken dat het een mooi woonhuis was. De binnenkant is erg ook mooi, vooral om het bijzondere Christusbeeld dat er hangt. Maar uiteindelijk is het vooral de combinatie met de prachtige omgeving die deze kerk zo bijzonder maakt. Het zicht vanaf de kerk is absoluut fantastisch.

De hoofdstad Andorra la Vella

De hoofdstad van Andorra staat vooral bekend als winkelparadijs omdat er belastingvrij gewinkeld kan worden. Wij hebben de winkels alleen zoveel mogelijk links laten liggen en zijn naar de oude wijk Barri Antic gegaan. In de kleine steegjes zijn veel authentieke huizen te vinden. Het allermooiste is het historische parlementsgebouw, maar ook hier moet je weer net zin hebben in een verplichte rondleiding.  Heel groot is Barri Antic niet, waardoor je al snel in het moderne deel van Andorra la Vella terecht komt. Echt boeiend zijn die winkels allemaal niet, maar de bergen die op de achtergrond alles omlijsten zijn om je vingers bij af te likken.

Andorra heeft een unieke stijl

Eigenlijk kun je het beste voor een klein plaatsje als Canillo als hoofdbestemming in Andorra gaan om in die omgeving een mooie wandeling te maken. De prachtige natuur is namelijk zonder meer het hoogtepunt van Andorra. Nu was een stevige tocht door de bergen niet echt een optie met een kind van vier, maar de culturele alternatieven waren ook het bezoeken waard. Andorra heeft ondanks haar minimale omvang een unieke stijl die met name de oudere architectuur bijzonder maakt. Dus of je nu van natuur of cultuur houdt, in Andorra kom je altijd aan je trekken. En een dag in Andorra is wat kort, een paar dagen wandelen en wat kleine stadjes aandoen zou het beste zijn. Wie weet komen we hier ooit nog eens terug!

Write A Comment