Als je in het Bulgaarse Sunny Beach bent, is het vlakbij gelegen stadje Nessebar een leuk uitstapje. Het is er gezellig, je kunt er goed eten en het staat vol met stokoude monumenten.

Wat is er leuk aan Nessebar?

Nessebar werd ruim 3000 jaar geleden gesticht door de Thraciërs. Nu zijn de Thraciërs niet zo’n heel bekend volk. Maar als ik zeg dat Spartacus een Thraciër was, gaat er vast wel een belletje bij je rinkelen.

Honderden jaren voordat de mythische held Spartacus werd geboren, legde zijn voorouders de eerste funderingen van wat nu deze populaire toeristische trekpleister is.

Wat is er te zien in Nessebar?

Zoals dat bijna altijd in de geschiedenis gaat, is Menabria (de Thracische naam van Nessebar) een aantal keer door andere volkeren overgenomen. Eerst kwamen de Grieken en in de tijd van Spartacus kwamen de Romeinen voorbij. Vervolgens waren er de Byzantijnen, de Bulgaren, de Ottomanen en uiteindelijk weer de Bulgaren.

Van al die verschillende heersers is nog het nodige terug te vinden:

  • De oude kerken uit de 13e en 14e  eeuwEen dag in Nessebar | Sunny Beach in Bulgarije | Lust voor Reizen

Deze kerken zijn gebouwd in de eerste periode dat de Bulgaren aan de macht waren en je hoeft weinig moeite te doen om deze tegen te komen. Ze zijn overal op het schiereiland van de stad te vinden.

  • Een acropolis, tempel van Apollo en een agora (markt).

Deze bezienswaardigheden hebben de Grieken in de 4e en 3e eeuw voor Christus gebouwd. Ze zijn wat moeilijker te vinden, maar wel de moeite waard als je nog weinig andere Griekse oudheden hebt gezien.

  • Een muur van de Thracische vestingswerken.

Als je erg je best doet, kun je misschien de eeuwenoude Thracische vestingswerken terugvinden. Het is ons destijds niet gelukt, maar misschien staat het inmiddels beter aangegeven.

Op de website van Bulgaria Hotels is een handige plattegrond te zien met bezienswaardigheden.

Wat is er te doen in Nessebar?

Een dag in Nessebar | Sunny Beach in Bulgarije | Lust voor ReizenDe sfeervolle straatjes van het oude centrum zijn vergeven van restaurantjes waar je voor weinig geld prima kunt eten.

In 1995 was het niet ongewoon dat je in zo’n restaurantje een toilet trof dat niet meer dan een gat in de vloer was. En dat je onderweg naar het toilet drie velletjes toiletpapier van een norse toiletdame meekreeg. Ik ben er vrij zeker van dat dat vandaag de dag niet meer het geval is, maar misschien loont het de moeite om voor je je eten bestelt eerst even te gaan kijken of het toilet acceptabel is.

Verder zijn er ontzettend veel leuke winkeltjes in de oude straten van Nessebar te vinden. Als je dus genoeg hebt van de oude kerken en monumenten, kun je altijd nog gezellig gaan shoppen.

Hoe kom je vanuit Sunny Beach in Nessebar?

Je kunt zowel makkelijk met de bus als met een taxi in Nessebar komen. De bussen rijden regelmatig en kosten nagenoeg niets, maar ook taxi’s rijden je voor een klein bedrag naar het oude centrum. En daarbij zetten ze je maar al te graag af bij het restaurant van een neef of de overbuurman van hun broer.

Vanaf Sunny Beach kun je ook voor een paar euro een watertaxi naar Nessebar nemen.

Wil je meer lezen over ons verblijf in Sunny Beach? Kijk dan bij mijn reistips voor Bulgarije.

Write A Comment