Het klinkt ongeloofwaardig, maar toch is het zo: het waren de Vikingen die in het jaar 988 ‘Dubh Linn’ (Zwart Water) stichtten. Een van de erfenissen van de Vikingen in Dublin, is de Viking kerk Christ Church Cathedral.

Sigtrygg Silkbeard en Strongbow

Een van de eerste koningen van Dublin was Sigtrygg Silkbeard (een stoerdere naam voor een Viking koning had niemand kunnen verzinnen). Hij had in 1028 een pelgrimstocht naar Rome gemaakt en was zo onder de indruk geraakt van het christelijke geloof dat hij meteen bij terugkomst in Dublin een grote houten kerk liet bouwen. Hij noemde deze nieuwe Viking kerk Christ Church Cathedral.

In 1180 werd de houten kerk door Strongbow (nog zo’n woeste viking naam) en andere edele Vikingen herbouwd van steen.

Een Viking kerk zonder Viking details

Door de jaren heen werden er diverse toevoegingen en renovaties aan de kerk gedaan, maar het originele idee bleef in tact. Niet dat er nu typische elementen aan deze kerk zijn die echt van de Vikingen afkomen. De Noormannen waren zo in de ban van Rome dat deze kerk net zo gotisch werd gemaakt als alle andere kerken in westelijk Europa.

Het is waarschijnlijk dat de houten versie van Christ Church Cathedral een meer authentieke versie van een Viking kerk was, aangezien het midden in de Viking nederzetting van houten huizen stond dat we nu als Wood Quay kennen. Op het plein naast Christ Church Cathedral staat in de tegels aangegeven waar deze houten huizen stonden.

Viking kerk in DublinChrist Church Cathedral is een echt pareltje

Christ Church Cathedral mag dan wel in niets aan de vikingen denken, het is wel een echt pareltje. Er zijn prachtige gebrandschilderde ramen, een bijzondere donkere tegelvloer, het graf van Strongbow en een enorm indrukwekkend schip.

Ik dacht zelf dat de gouden adelaars die meerdere keren in de kerk terugkomen (bijvoorbeeld de lessenaar met adelaarsvleugels) een erfenis van de Vikingen waren, maar helaas. De adelaar is een veelvoorkomend dier in Anglicaanse kerken. Het gaat ervan uit dat de adelaar het hoogste van alle vogels kan vliegen en daardoor het dichtste bij de hemel kan komen. Het symboliseert de verspreiding van God’s woord naar alle hoeken van de wereld.

Sla vooral de crypte niet over!

Mocht je zelf nog in Christ Church Cathedral komen, sla dan vooral de crypte niet over. Deze crypte is de grootste in heel Groot Brittannië en Ierland en er is van alles te zien. Toen wij er waren was er een expositie van kostuums van de hitserie ‘The Tudors’, want in deze kerk zijn veel scenes gefilmd. Maar er zijn ook de oudste houtsnijwerken van Ierland te zien en oud materiaal (the stocks) om overtreders te straffen.

Meest opvallend is een glazen kist met een dode kat en rat. Deze twee dieren zijn in 1850 gemummificeerd in een orgelpijp gevonden. Ze worden Tom en Jerry genoemd omdat ze zijn vereeuwigd terwijl ze elkaar achterna zaten.

Wil je meer lezen over mijn bezoek aan Dublin? Kijk dan bij mijn reistips voor Dublin.

Write A Comment