Er niets waar ik zo blij van word als een middeleeuws kasteel met een bijbehorend historisch stadje. Ik kan eindeloos door de nauwe straatjes dwalen. Het stadje Foix biedt beide, samen met talloze leuke winkeltjes.

 Château de Foix

Het Château ligt bovenop een flinke heuvel waarbij de steile straten ook nog eens bezaaid zijn met afgesleten gladde kasseien. Dus het is een pittige wandeltocht naar boven als je ook een buggy met enthousiast kind voortduwt. Maar de gillende kuiten en steken in de zij waren snel vergeten toen we eenmaal bij de poort van het kasteel stonden.

Het kasteel werd al in de 10e eeuw gebouwd als fort en het is in de jaren daarna steeds verder uitgebouwd. Het bouwwerk heeft drie verschillende torens, een ronde, een hoekige en een vierkante toren met puntdak. Deze torens zijn afzonderlijk van elkaar te bezoeken. Naast ridderharnassen en toebehoren is er in de ronde toren op de bovenste verdieping het mooie hemelbed van Hendrik van IV te zien. Bovendien is het uitzicht vanaf het kasteel over Foix en de omliggende heuvels prachtig.

Het historische centrum van Foix

De middeleeuwse straatjes van Foix staan vol met historische gebouwen die ook mooie details op de gevels hebben, zoals houtbeslag, oude uithangborden en mooie luiken. Dus laat je dus niet al te veel afleiden door alle aantrekkelijke winkeltjes en eettentjes. Let vooral ook op de gevels. Het mooiste pand vonden wij het Auberge Miranda, het kan niet anders dat dit honderden jaren geleden een herberg is geweest.

Als kerken echt je dingetje zijn, schijnt de Saint Volusien uit de 12e eeuw ook mooi te zijn. Persoonlijk vonden we de buitenkant genoeg, met name omdat zoonlief vond dat hij genoeg had gezien. We zijn toen op het terras vlakbij de kerk gaan lunchen. Dit restaurantje had tosti’s (de favoriet van meneertje) en hele lekkere broodjes.

Wil je meer lezen over de Franse Ariège? Kijk dan bij mijn reistips voor de Ariège.

Write A Comment