Voor ons was het bezoek aan de Grotte de Niaux het hoogtepunt van ons verblijf in de Ariège. Houd er wel rekening mee dat het een pittige wandeltocht van anderhalf uur in het donker is!

Erfenis van de Magdalénien

De Grotte de Niaux is een erfenis van het prehistorische volk de Magdalénien, net zoals de Grotte du Mas-d’Azil. De Magdalénien leefden grofweg tussen de 18.000 en 10.000 jaar geleden. In het gangenstelsel van de 14 kilometer lange grot bij het plaatsje Niaux lieten ze prachtige grottekeningen achter. Er zijn 14.000 jaar oude (!) tekeningen te zien van paarden, bizons en zelfs een unieke wezel. De tekening van de wezel is alleen momenteel niet te bezichtigen in verband met de conservatie van de zeldzame tekening. Het is streng verboden om in de grot met flits foto’s te maken, de afbeeldingen van de tekeningen in de galerij zijn dan ook ingescande ansichtkaarten. Het is me wel gelukt om een kort filmpje van de grottekeningen te maken, dit is hier op mijn YouTube kanaal te zien.

Maak een reservering!

Om een bezoek te kunnen brengen aan de Grotte de Niaux, moet je een reservering voor een rondleiding met gids maken. Dit is omdat er maar een beperkt aantal bezoekers per dag worden toegelaten. Een reservering maken kan telefonisch, het telefoonnummer is hier te vinden. Je hoeft geen Frans te kunnen spreken om een reservering te maken, ze spreken ook Engels. Kies wel voor een Engelstalige tour als je geen Frans spreekt, dat maakt je rondleiding een stuk informatiever.

Moeilijk begaanbaar en donker

Doe stevige schoenen aan en neem een trui of vest mee, want in de grot is het best fris. De grottekeningen zijn niet vooraan in de grot te zien, je moet er ruim drie kwartier voor lopen. Er is geen voetpad, de grond is oneffen, nat en daardoor ook soms glibberig. Ook is er geen licht in de grot, want dat is slecht voor de grottekeningen. Je krijgt allemaal een draagbare lamp mee, maar daarmee is het nog steeds behoorlijk donker. Officieel is de tocht door de grot dan ook geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Omdat ons vierjarige meneertje niet bang is van het donker en goed kan omgaan met moeilijk begaanbare paden hebben we het toch aangedurfd en het ging prima. Ook hij vond het een prachtig avontuur. Maar het blijft een pittige tocht, zeker als je ook een kind aan je hand hebt!

Write A Comment