De Grotte du Mas-d’Azil is de enige grot in Europa waar je zowel te voet als met de auto doorheen kunt. Deze prehistorische schuilplaats voor dieren en mensen heeft voor de liefhebbers ook een museum.

 Van onderkomen naar toevluchtsoord

De Grotte du Mas-d’Azil werd duizenden jaren geleden gebruikt als onderkomen door neushoorns, beren en mammoeten. Ook het prehistorische volk de Magdalénien maakten gebruikt van de grot. Ze gebruikten de grot vooral om er te wonen en om muurschilderingen te maken. Later werd de grot ook als toevluchtsoord door de Hugenoten gebruikt. Midden in de grot, via de ingang van het museum, is een diashow van de geschiedenis van de grot. Daarnaast is er een reconstructie van een Magdalénien huis.

Groot grasveld een met mooi uitzicht

De grot ligt net buiten Le Mas-d’Azil. Als je vanuit het stadje komt gereden moet je eerst door de grot rijden om vervolgens aan de andere kant bij een grote parkeerplaats aan te komen. Er is hier ook een groot grasveld met mooi uitzicht op de rivier en de grot. Dit is een prima plekje om even neer te strijken en wat te eten en drinken. Er is een klein verkooppunt van drankjes en broodjes.

Verplichte rondleiding in het museum

Toen we eenmaal via het voetpad de grot weer inliepen, kwamen we halverwege de grot het museum tegen. Nu wilden we vooral even de reconstructie van het Magdalénien huis zien omdat ons meneertje moe begon te worden van de indrukken van de dag, maar dat feestje ging niet door. Er is namelijk ieder uur een verplichte rondleiding met gids, en die rondleiding duurt ook een uur. Als we een rondleiding wilden doen moesten we daarbij nog bijna drie kwartier wachten. Dat wilden we onze kleine niet aandoen, dus hebben we het bij de wandeling door het openbare deel van de grot gelaten.

 

Write A Comment