Siena is een prachtige middeleeuwse stad in het Italiaanse Toscane. Als je met kinderen op pad bent, kan het ontspannen door de eeuwenoude straatjes slenteren alleen wel een uitdaging worden. Totdat je er een leuke speurtocht door Siena van maakt!

De Contrade van Siena

Binnen de stadsmuren van Siena zijn er 17 verschillende wijken (contrade). Deze wijken zijn in de middeleeuwen ingesteld om de militaire troepen van de stadstaat Siena tijdens belegering door bijvoorbeeld Florence te bevoorraden.

Door de jaren heen zijn de administratieve en militaire functies van de verschillende contrade komen te vervallen. Maar de saamhorigheid en het lokale patriottisme binnen de contrade is gebleven. Iedere zomer komt dit tot uiting in de palio, een paardenrace op het Piazza del Campo tussen de verschillende contrade.

Palio di Siena

Kindvriendelijke speurtocht door SienaAl sinds de dertiende eeuw wordt er twee keer per jaar (op 2 juli en 16 augustus) midden in het centrum van Siena een paardenrace gehouden. De deelnemers zijn 10 verschillende contrade, die door middel van een loting worden bepaald.

De Palio di Siena gaat gepaard met veel rivaliteit, pracht en praal en immense drukte. Kaartjes voor de tribunes op het Piazza del Campo kosten honderden euro’s. En als je voor de gratis plaatsen midden op het plein gaat, is de kans groot dat je helemaal niets van de race ziet. Bovendien bestaat die hele race uit maar drie rondjes om het plein.

Wij hebben er dus bewust voor gekozen om niet met ons vijfjarige meneertje naar de Palio te gaan. Voor een goed plekje op het plein moet je uren in de brandende zon op het plein wachten, en een toilet is er niet. We zijn gewoon een paar dagen voor de tweede palio van 2017 naar Siena gegaan en wij hebben op onze eigen manier de contrade van Siena bekeken. En die manier is stukken kindvriendelijker.

Kindvriendelijke speurtocht door Siena

Elke contrada van Siena heeft een eigen vlag met een dier of symbool, en dit is ook verwerkt in de wijken zelf. Zo is er de contrada van de toren (Torre), dat wordt gerepresenteerd met een olifant. Ook is er de contrada van de golf (Onda), zij gebruiken een vis als symbool.

Verder kun je in het centrum onder andere ook rammen (contrada Valdimontone), Wolven (contrada Lupa), Adelaars (contrada Aquila) en stekelvarkens (contrada Istrice) tegenkomen. Deze dieren zijn namelijk op straathoeken, in straatverlichting, in straatbordjes en in deurknoppen verwerkt.

Op wikipedia staat een volledige lijst van alle contrada van Siena. Print voor je gaat een lijst van deze contrada uit en laat je kinderen bij iedere contrada naar het symbool zoeken. Zo hebben de kinderen lol en kun jij op je gemakje alle sfeervolle straatjes zien. Succes verzekerd!

Wil je meer tips en reisverhalen over Italië lezen? Kijk dan op de overzichtspagina van onze gezinsreis door Toscane.

Write A Comment